Indeed: steeds meer parttimebanen in Nederland

 © ANP XTRA

AMSTERDAM
ANPBron: ANP

Het aantal parttimebanen in Nederland neemt steeds meer toe. Dat meldt vacaturesite Indeed. De krapte op de arbeidsmarkt is volgens de site de grootste aanjager van het stijgende aandeel parttimers. Ook heeft de coronapandemie ervoor gezorgd dat mensen hebben ingezien dat parttime werken een goede optie is, aldus Indeed.

Ten opzichte van twee jaar terug is volgens Indeed het aandeel parttimebanen in Nederland met 22 procent gestegen. Het afgelopen jaar bedroeg de stijging 8 procent.

Voor veel werkgevers is het aanbieden van parttimevacatures met de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt een manier om toch personeel te werven. „Met een parttimefunctie hopen zij personeel te vinden dat niet geïnteresseerd is in een voltijdsfunctie, maar eventueel wel open staat voor een deeltijdfunctie of een wat flexibele werkweek”, aldus een woordvoerder van de vacaturesite.

Voor de coronapandemie losbarstte, nam het aandeel parttimebanen juist af, aldus Indeed. „Op het moment dat de pandemie ook in Nederland uitbrak, was juist sprake van een afname, om vervolgens een stijgende lijn in te zetten die nog altijd voortduurt”, zegt de woordvoerder.

Sinds de pandemie zouden werknemers steeds meer aandacht hebben voor een gezonde werk-privébalans. Daarnaast werken steeds meer vrouwen in Nederland. Zij kiezen echter gemiddeld vaker voor een parttimebaan dan mannen. Toch ziet Indeed ook dat mannen steeds vaker kiezen voor een parttimebaan.

Ook in België en Duitsland is het aandeel parttimebanen toegenomen. In België steeg het aandeel de laatste twee jaar met bijna 12 procent, in Duitsland met bijna 13 procent. In België was de afgelopen twaalf maanden echter sprake van een daling met 2 procent. In Duitsland bleef het aandeel gelijk. In absolute aantallen is volgens Indeed echter sprake van een flink verschil tussen Nederland en de twee buurlanden. Het absolute aandeel parttimebanen ligt in Nederland ruim twee keer hoger dan in Duitsland, ten opzichte van België is dit zelfs drieënhalf keer hoger, aldus de site.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal