Maastricht grijpt in geheim in om ENCI-complex te beschermen: bouwen en slopen verboden

 © Harry Heuts

Maastricht -

Op het monumentale ENCI-terrein in Maastricht mag tot zeker medio 2024 niet gebouwd en gesloopt worden. Met dat besluit heeft de gemeenteraad afgelopen dinsdag in het geheim ingestemd om het waardevolle industriële erfgoed te beschermen.

Vikkie Bartholomeus en Theo Sniekers

Op voorstel van het college krijgt het ENCI-complex nu de status van voorbescherming. Daardoor worden de mogelijkheden van eigenaar Limburg Real Estate (LRE) om grote ingrepen te doen onmogelijk gemaakt. LRE wist niets van het voorbereidingsbesluit en is „onaangenaam verrast”, reageert woordvoerder Jos van Wersch.

Oproep

Juist vorige week bepleitten de erfgoedorganisaties Bond Heemschut en de Werkgroep Industrieel Erfgoed Limburg bij het kabinet ervoor om de procedure voor voorbescherming te starten. Zij signaleerden dat installaties met cultuurhistorische waarde zoals cementmolens worden verwijderd en verkocht. Nu blijkt dat het college van B en W toen al de beslissing genomen had om niet af te wachten tot het Rijk ingrijpt, maar zelf een voorbereidingsbesluit te nemen waarbij het ENCI-complex met hoge cultuurhistorische voorbescherming krijgt. Niet alleen mag er niet worden gebouwd en gesloopt, ook zijn nieuwe functies en (industriële) activiteiten voorlopig uit den boze. De gemeenteraad ging hier dinsdag in het geheim mee akkoord; woensdag trad het besluit in werking.

Lees ook: Erfgoedorganisaties willen ‘voorbescherming’ Rijksmonumentale status ENCI om te voorkomen dat zaken verdwijnen

Wethouder Frans Bastiaens (stedelijke ontwikkeling, Senioren Partij Maastricht) wil veiligstellen dat er „geen onomkeerbare ingrepen worden doorgevoerd, die aantasting zouden kunnen betekenen van de monumentale waarde van het gebied en de aanwezige gebouwen en installaties”. Het gaat om het bedrijventerrein maar ook de hoogste overgangszone naar de groeve. Bastiaens stelt in een verklaring dat de gemeente meer de regie wil voeren in belangrijke ruimtelijke ontwikkelingen in de stad, zoals het ENCI-terrein.

Het ENCI-terrein gaat niet helemaal op slot; LRE kan wel aanvragen indien om bestaande gebouwen te gebruiken voor activiteiten en functies die de waarde van het complex niet aantasten. Daartoe moet het bedrijf vergunningen aanvragen. De gemeente zelf moet nu aan een nieuw bestemmingsplan voor het complex gaan werken.

LRE stelt woensdag telefonisch door wethouder Frans Bastiaens op de hoogte te zijn gesteld. LRE-Woordvoerder Jos van Wersch: „Terwijl we nota bene vandaag een overleg hebben met onder andere diezelfde gemeente over de toekomstvisie van het ENCI-gebied, opgesteld door Mecanoo Architecten (Francine Houben) en Rademacher de Vries Architects. LRE gaat zich beraden hoe nu verder.”

Lees ook: Wat moet er gebeuren met ENCI-complex? ‘Het is een unieke, historische plek: poets het niet onherstelbaar weg’

LRE heeft een geplande open dag bij ENCI op 15 oktober voorlopig uitgesteld. LRE kocht het ENCI-complex dit jaar voor acht miljoen euro van HeidelbergCement Benelux. De gemeente en drie andere organisaties moeten nog steeds instemmen met de overdracht van rechten en verplichtingen die op het terrein rusten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal