Bergkamp ‘snapt emoties’ Arib, maar werpt beschuldigingen ‘verre’ van zich

Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Khadija Arib (Pvda) in betere tijden. © ANP

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zegt begrip te hebben voor de woede van Khadija Arib, nadat is gelekt dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onderzoek laat doen naar mogelijk ‘machtsmisbruik’ door de oud-Kamervoorzitter.

Redactie

Volgens Arib heeft Bergkamp haar ‘voor de bus gegooid’. „Dat werp ik verre van me”, reageert de D66’er. Bergkamp noemt het ‘gewoon balen’ dat over de zaak is gelekt naar de media. PvdA - de partij van Arib - en SP willen dat Bergkamp aangifte doet van het lek.

Bergkamp reageert donderdagochtend nadat NRC woensdagavond naar buiten heeft gebracht dat het presidium, het bestuur van de Kamer, extern onderzoek laat doen naar meldingen over ‘machtsmisbruik’ en ‘een schrikbewind’ van Arib in haar tijd als Kamervoorzitter (2017-2021). De krant kreeg inzage in een advies van de landsadvocaat, die het presidium adviseerde zo’n onderzoek te laten doen.

Woede

Arib reageerde woensdagavond woedend op de aankondiging van dat onderzoek, dat zij via de krant moest vernemen. „Ik word voor de bus gegooid door Vera Bergkamp”, zegt ze. „Ik wist van niets. Ze heeft mij vaak genoeg in de zaal zien zitten en heeft niks gezegd! Ze had ook contact kunnen opnemen.” Ze zet ook vraagtekens bij ‘hoe D66 dit weer heeft geklaard’.

Bergkamp zegt donderdagochtend ‘alle emoties’ van Arib te begrijpen. Maar de beschuldiging van de PvdA’er dat ze verantwoordelijk is voor het lekken, is volgens haar onterecht. „Ik werp dat verre van mij.” Ze zegt het te ‘betreuren’ dat het advies van de landsadvocaat is gelekt. Dat is ‘gewoon balen’, aldus Bergkamp.

De Kamervoorzitter zegt woensdag te hebben geprobeerd ‘een overleg te plannen’ met Arib: „Maar dat kwam niet uit.” Ze hoopt haar voorganger donderdagavond alsnog te spreken.

Nijboer

SP en PvdA zijn woest over de gang van zaken. „Ik wil dat u aangifte gaat doen van het lek”, zegt SP-Kamerlid Renske Leijten. „Als er iets bedreigends is, is het een lek in een krant waartegen je je niet kunt verweren.” Ook vindt Leijten het niet kunnen dat het presidium advies aan de landsadvocaat heeft gevraagd. „De landsadvocaat procedeert tegen toeslagenouders, tegen gedupeerden in Groningen en is een vertegenwoordiger van de Staat. Wij hebben een eigen parlementair advocaat, waarom is die niet gevraagd door het presidium?”

Lees ook: Onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag oud-Kamervoorzitter Khadija Arib: ‘machtsmisbruik’ en ‘een schrikbewind’

Bergkamp zegt dat zij de verzoeken van Leijten ‘mee terugneemt naar het presidium’. Opvallend is dat PvdA-Kamerlid Henk Nijboer ook in dat presididum van de Kamer zit. Volgens Bergkamp heeft het presidium woensdag ‘unaniem’ ingestemd met een onderzoek naar Arib. Dat betekent dat óók haar partijgenoot Nijboer daarmee akkoord is gegaan. Nijboer is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal