De Hypotheekshop: angst voor recessie merkbaar op woningmarkt

 © Reyer Boxem

Amsterdam
onze verslaggeverBron: ANP

De angst voor een economische recessie laat zijn sporen na op de woningmarkt. Dat concludeert De Hypotheekshop.

De hypotheekadviseur merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Vooral op leningen met een korte looptijd lijkt er sprake van „lichte paniek” gezien de verhogingen met wel 0,4 tot 0,7 procentpunt per keer.

De adviseur wijst naar een reeks ontwikkelingen die de rentestijgingen veroorzaken. Dan gaat het onder andere om de aankondiging van nieuwe renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve. Ook van invloed zijn de daling van het Britse pond en de beschadiging van de twee Nord Stream-pijpleidingen, waarschijnlijk door sabotage. Doordat de rentes op de kapitaalmarkt stijgen gaan ook de hypotheekrentes omhoog.

Zeker vijftien aanbieders zouden hun rente deze week meermaals hebben verhoogd.

Lees ook: Hypotheekrente stijgt flink na zomerse daling

De gemiddelde rente staat momenteel op 4,28 procent en zal eind deze week mogelijk op 4,4 procent uitkomen. Een jaar geleden ging het met een gemiddelde rente van 1,42 procent nog om de laagste rentestand ooit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal