TERUGLEZEN | Zelenski vraagt versneld lidmaatschap van de NAVO aan

Kans op gebruik kernwapens Rusland: ‘Meer dan theoretische mogelijkheid’. © Op1

De grootschalige Russische inval in Oekraïne duurt inmiddels ruim zeven maanden. Rusland annexeert vrijdag de bezette Oekraïense regio’s Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Volg de laatste ontwikkelingen hier in ons liveblog.

Redactie

‘Russen gaan oorlog niet winnen’. © WNL

 • Zelenski vraagt versneld lidmaatschap van de NAVO aan
  De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft versneld lidmaatschap van de NAVO aangevraagd. De aanvraag komt kort nadat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag bekendmaakte vier Oekraïense provincies tot Russisch gebied te verklaren en te annexeren.
  "We hebben onze verenigbaarheid met de normen van het bondgenootschap al bewezen. We zetten een beslissende stap door de Oekraïense aanvraag voor versnelde toetreding tot de NAVO te ondertekenen", aldus Zelenski in een videoboodschap op sociale media.
  De Oekraïense president laat bovendien weten niet van plan te zijn met de Russen over vrede te onderhandelen zolang Poetin aan de macht is. De vier gebieden die Rusland heeft geclaimd, zijn Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja. Dat is circa 15 procent van Oekraïne waar naar schatting 8,8 miljoen mensen wonen.
 • Poetin maakt weg vrij voor annexatie Cherson en Zaporizja

  De Russische president Vladimir Poetin heeft decreten ondertekend die de weg vrijmaken voor de formele annexatie door Rusland van de bezette Oekraïense regio's Cherson en Zaporizja. In de door het Kremlin vrijgegeven decreten erkent Poetin de twee regio's als onafhankelijke territoria. Dit is een tussenstap die nodig is voordat Poetin als verwacht vrijdag aankondigt dat de regio's deel uitmaken van Rusland.

  VN-secretaris-generaal António Guterres heeft de Russische plannen donderdag krachtig veroordeeld. Hij zei dat de annexatie van de regio's "geen juridische waarde heeft en dat ze verdient te worden veroordeeld". Ook noemde hij de plannen in strijd met het internationaal recht en een "gevaarlijke escalatie" van de oorlog in Oekraïne. "Dit mag niet worden geaccepteerd." Rusland veroordeelde Guterres' uitspraken door erop te wijzen dat hij in zijn functie niet bevoegd is om politieke uitspraken te doen namens de hele VN.

  Vrijdag stemt de VN-Veiligheidsraad over een resolutie waarin de referenda in door Rusland bezet gebied van Oekraïne veroordeeld worden, meldt het Franse voorzitterschap van de raad. De resolutie, die is opgesteld door de Verenigde Staten en Albanië, maakt geen kans om te worden aangenomen vanwege het vetorecht van Rusland, maar moet dan worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

  Dinsdag maakten Russische officials de resultaten bekend van referenda in vier bezette regio's in Oekraïne. Behalve Cherson en Zaporizja waren dit Loehansk en Donetsk. De inwoners van de regio's zouden met overweldigende meerderheid hebben gestemd voor annexatie. "De referenda zijn voorbij. De resultaten zijn duidelijk. Welkom thuis, in Rusland", zei vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad en voormalig president Dmitri Medvedev.

  Meer dan 93 procent van de stemmers in Zaporizja sprak zich uit voor annexatie, in Cherson was dit 87 procent, aldus Russische officials. In februari heeft Rusland de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk al erkend.

 • Rusland houdt ceremonie voor annexatie Oekraïense regio's

  Rusland annexeert vrijdag de bezette Oekraïense regio's Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. Ook houdt hij dan een toespraak.

  De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn vrijdag bij de ceremonie aanwezig om de overeenkomst met Rusland te ondertekenen. Zij vroegen woensdag om toetreding tot de Russische Federatie nadat referenda in de vier regio's met grote meerderheden hadden uitgewezen dat zij deel van Rusland uit willen maken. In Donetsk lag de uitslag het hoogst met ruim 99 procent voorstemmers, het laagste percentage stemmen voor annexatie was 87 procent in Cherson.

  Oekraïne en westerse bondgenoten hebben de referenda gekenmerkt als schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren. Voor vrijdag heeft hij de belangrijkste defensie- en veiligheidsofficials van zijn land bijeengeroepen voor een noodvergadering.

  Op het Rode Plein in het centrum van Moskou is vrijdag een concert om de inlijving van de vier regio's te vieren. In 2014 was er een soortgelijk concert na de annexatie van de Krim. Daarbij was ook Poetin aanwezig.

 • Britten: medische voorraden Russische troepen krimpen
  In de dagelijkse update van het Britse ministerie van Defensie over de Russische invasie van Oekraïne laat zij weten dat de voorraden van medische hulpmiddelen van de Russische troepen begint te krimpen. Zo zouden ze bijvoorbeeld geen goede tourniquets hebben. Het groeiende tekort zou de moraal van de Russische troepen verder doen slinken.
 • Oekraïne: doden bij Russische aanval op humanitair konvooi

  Bij een aanval op een humanitair konvooi in de Oekraïense regio Zaporizja zijn veel doden en gewonden gevallen. De gouverneur van de regio schrijft op Telegram dat door Russische beschietingen 23 mensen om het leven zijn gekomen en dat er nog eens 28 gewonden zijn. Rusland ontkent dat en beschuldigt juist Oekraïne van de aanval.

  De mensen zouden zijn beschoten toen ze met hun auto's in de rij stonden om naar het bezette gebied te reizen. De stoet wilde daar naartoe om familieleden op te halen en hulp te verlenen. Op een foto die de gouverneur deelt zijn lichamen te zien die tussen de kapotte auto's liggen. Hij zegt dat medische hulpverleners aanwezig zijn om de gewonden te helpen.

  Een Russische functionaris in Zaporizja ontkent dat Rusland iets met de aanval te maken heeft en ziet die suggestie als een provocatie van Oekraïense zijde. Hij zegt dat Oekraïense soldaten zelf verantwoordelijk zijn voor deze "terroristische actie".

 • Door Moskou geïnstalleerde functionaris gedood in Cherson

  Een door Moskou geïnstalleerde functionaris in de door Rusland bezette Oekraïense regio Cherson is omgekomen door een aanval van Oekraïense troepen. Alexei Katerinichev, het eerste plaatsvervangend hoofd van de beveiliging van het bestuur van Cherson, werd volgens Russische staatspersbureaus gedood door een raketaanval in het centrum van Cherson. Katerinichev bekleedde zijn functie sinds anderhalve maand.

  Vrijdag annexeert Rusland onder meer de regio Cherson, dat bijna volledig in Russische handen is. De Russische president Vladimir Poetin houdt om 15.00 uur (lokale tijd) een speciale ondertekeningsceremonie in het Kremlin. De door Rusland benoemde leiders van de bezette regio's zijn vrijdag bij de ceremonie aanwezig om de overeenkomst met Rusland te ondertekenen. Zij vroegen woensdag om toetreding tot de Russische Federatie nadat referenda in de vier regio's met grote meerderheden hadden uitgewezen dat zij deel van Rusland uit willen maken.

  Volgens Oekraïne en zijn westerse bondgenoten waren de referenda niets meer dan schijnvertoningen waarvan de uitslag bij voorbaat vaststond. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft meermaals gezegd dat de referenda illegaal zijn en dat Oekraïne hard zal reageren.

 • Ministers veroordelen voorgenomen Russische annexatie

  Ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) veroordelen de door Rusland voorgenomen annexatie van Oekraïens grondgebied. "Die is volstrekt illegaal en gaat alle perken te buiten", aldus Hoekstra. "We kunnen niet anders dan het in de meest krachtige termen te veroordelen."

  Het Kremlin heeft al aangekondigd deze vrijdag de regio's Loehansk, Donetsk, Zaporizja en Cherson officieel te annexeren. In die regio's werden schijnreferenda gehouden met de vraag of inwoners aansluiting bij Rusland willen. Poetin dreigde vervolgens met het inzetten van nucleaire wapens als Oekraïne Russisch grondgebied zou aanvallen.

  Deze referenda waren een "verdere escalatie", zegt Hoekstra en ook de nucleaire dreiging is volgens hem "volstrekt ongepast". Ollongren zegt "niet onder de indruk" te zijn van de referenda. "Geen normaal land ter wereld zal dit erkennen, het is een schijnvertoon." Het verandert voor haar dan ook niets wat betreft de inzet van Nederlandse wapens in de geannexeerde regio's, aangezien die voor de NAVO nog steeds Oekraïens zijn.

  De inzet van Nederland blijft volgens Hoekstra en Ollongren hetzelfde: onverminderde steun en verdere leverantie van wapens. Om wat voor wapens het dan gaat, kunnen beiden niet zeggen. Oekraïne heeft onder meer gevraagd om meer pantserhouwitsers, maar Ollongren kan niet zeggen dat die er ook komen.

 • Poetin wil ‘fouten mobilisatie’ rechtzetten: “Reservisten die niet voldoen, worden teruggestuurd”

  De Russische president Poetin heeft voor het eerst toegegeven dat er fouten zijn gemaakt bij de mobilisatie van zijn ‘speciale militaire operatie’. Mogelijk wil hij het protest temperen met zijn mea culpa.
  Poetin zei dat hij begrip had voor wie met vragen zit. Daarmee geeft de president voor het eerst toe dat de gedeeltelijke mobilisatie niet van een leien dakje loopt. "Het kan niet zo zijn dat we mensen met de verkeerde profielen oproepen", zei hij. "We moeten de fouten rechtzetten en reservisten die niet voldoen aan de criteria, moeten worden teruggestuurd naar huis. Zij mogen niet verdergaan (met de training en naar het front, red.)." Tot nu toe hield de Russische president vol dat de mobilisatie vlekkeloos verliep.
  Poetin kampt met veel verzet tegen zijn mobilisatieplannen. Reuters stelde dat sinds de aankondiging van de mobilisatie, zo’n 2.000 mensen werden gearresteerd, omdat ze daartegen protesteerden. Bovendien ziet Poetin ook veel Russen het land verlaten uit angst om te moeten gaan vechten in Oekraïne. Mogelijk wil hij die uitstroom en de protesten temperen met zijn mea culpa.
 • Rusland: 'bewijs betrokkenheid Westen bij sabotage pijpleidingen'

  Moskou heeft materiaal in handen dat erop wijst dat het Westen een rol heeft gespeeld in de breuken in de twee onderzeese Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Dat zegt het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst Sergej Narisjkin, melden Russische persbureaus.

  "We hebben materiaal dat wijst op een Westers spoor in de organisatie en implementatie van deze terroristische daden", citeert persbureau Interfax de Russische topspion. Om wat voor bewijs het precies gaat, zei Narisjkin echter niet. De opmerkingen vormen de meest directe beschuldiging tegen het Westen door een hoge Russische functionaris. De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat de ongekende sabotage tegen de pijpleidingen een daad van internationaal terrorisme was.

  De Europese Unie onderzoekt de oorzaak van de lekkages en heeft aangegeven te vermoeden dat sabotage de oorzaak is van de schade aan de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen voor de kusten van Denemarken en Zweden.

  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen over de enorme schade die is aangericht aan de twee gaspijpleidingen, die Russisch gas van Rusland naar Duitsland moeten brengen. Rusland heeft om het spoedberaad gevraagd.

  Moskou ontkent de beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten die heeft geleid tot het ontsnappen van het gas. Het Kremlin vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden maar eens antwoord moet geven op de vraag of de Verenigde Staten op 25 en 26 september hun dreigementen hebben uitgevoerd ten aanzien van het project Nord Stream. De VS waren altijd sterk gekant tegen de aanleg van die gaspijpleidingen naar Duitsland. Begin februari zei president Joe Biden dat het afgelopen zou zijn met Nord Stream als Rusland Oekraïne binnenvalt. Washington wijst elke betrokkenheid bij de sabotage van de hand.

  Beide pijpleidingen waren niet in gebruikt toen maandag de breuken werden ontdekt, maar ze bevatten wel gas. De eigenaar van NordStream 1 zei eerder te verwachten dat vanaf maandag geen gas meer uit de beschadigde gaspijpleiding lekt.

 • Oekraïense troepen hebben het bezette Lyman bijna omcirkeld

  De pro-Russische separatistenleider Denis Poesjilin zegt dat de situatie in Lyman "zorgelijk" is geworden. Hij is bang de Oost-Oekraïense stad te verliezen aan de Oekraïense troepen, die de stad "gedeeltelijk omcirkeld" hebben.

  Volgens Poesjilin hebben zijn soldaten nog wel de weg richting Svatove onder controle, maar die wordt ook regelmatig beschoten door de Oekraïners. Hij zegt de dorpen Dobrysheve en Jampil "niet meer volledig" in handen te hebben.

  Volgens mediaberichten zou Oekraïne dat laatste dorp al veroverd hebben. Militaire experts denken dat de Russische troepen die nog in Lyman zitten al niet meer bevoorraad kunnen worden door de bijna volledige omcirkeling. De stad, die als belangrijk spoorknooppunt geldt, zou vrijdag of zaterdag nog bevrijd kunnen worden door de Oekraïners.

  Poesjilin denkt dat de huidige aanval van Oekraïne puur bedoeld is om deze "historische" dag te overschaduwen. Vrijdag kondigt Poetin namelijk in Moskou de formele annexatie aan van vier Oekraïense regio's. Hij wil onder andere de gehele regio Donetsk inlijven, waar de stad Lyman in ligt.

 • Harbers: dagelijks overleg over veiligheid pijpleidingen Noordzee

  Minister Mark Harbers (Infrastructuur) heeft inmiddels iedere dag overleg over de veiligheid van pijpleidingen die door de Noordzee lopen. Eerder deze week waren er ontploffingen bij pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee waardoor grote hoeveelheden gas lekten. Dat het gaat om sabotage, staat zo goed als vast.

  Volgens Harbers was er al aandacht voor de beveiliging van pijpleidingen, maar is de situatie nu "zo uniek" dat dagelijks overleg met bedrijven op zee nodig is. Daarbij zijn de ministeries van Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken betrokken, evenals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

  De verantwoordelijkheid voor beveiliging ligt in eerste instantie bij energiebedrijven, aldus Harbers, maar "als overheid moet je de helpende hand toesteken". Welke maatregelen er precies zijn genomen of welke er genomen gaan worden, kan de minister niet zeggen. "Maar we zijn zeker alert, zeker na deze week."

  Vrijdag komt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bijeen om te spreken over de gaslekkages in de Oostzee. Rusland ontkent beschuldigingen zelf achter de sabotage te zitten en wijst naar de Verenigde Staten.

 • Kremlin: 'Aanval op geannexeerde regio's is agressie tegen Rusland zelf'

  Het Kremlin heeft gezegd dat het aanvallen van een deel van de bezette Oekraïense regio's die het op het punt staat te annexeren, zal beschouwen als agressie tegen Rusland zelf. Dat meldt Reuters. 
  De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, zei ook tegen verslaggevers dat Rusland ook delen van Oekraïne die niet onder controle van de Russische strijdkrachten staan, "de jure" bij Rusland zal inlijven, als onderdeel van de annexatie van vier regio's in Oekraïne. Rusland wil de Oekraïense regio's Donetsk, Luhansk, Kherson en Zaporizhzhia annexeren nadat het zogenaamde referenda heeft gehouden in bezette gebieden van Oekraïne.
 • Zelenski ontmoet militaire top om de "bevrijdingsplannen" te bespreken

  De Oekraïense president Zelenski heeft vrijdag militaire leiders ontmoet om "het verdere plan voor de bevrijding" van het door Rusland bezette Oekraïense grondgebied te bespreken.
  Zelenski zei op Telegram dat hij en de militaire top ook de levering van wapens voor de strijdkrachten aan het front hebben besproken, evenals de mogelijke verdere plannen van Rusland na zijn invasie van Oekraïne. De Oekraïense minister van Defensie liet aan Reuters weten dat er gesproken is met de VS over de levering van meer wapens, en dat hij snel "goed nieuws" zou hebben.

   
 • Poetin informeert parlement over annexatieplannen

  President Vladimir Poetin van Rusland heeft het parlement formeel op de hoogte gebracht van het plan vier Oekraïense regio's toe te laten tot de Russische Federatie. De pro-Russische leiders in de vier regio's hebben daarom gevraagd en zijn in Moskou om papieren te tekenen voor de aansluiting. Daar is vrijdag een plechtigheid voor in de historische Sint Joriszaal in het Kremlin en er is een grootse viering van de toetreding gepland op het Rode Plein.

  De Doema, het Russische parlement, buigt zich mogelijk maandag over de toetreding van de provincies Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja tot Rusland. De Russische volksvertegenwoordiging wordt volkomen gedomineerd door de aanhang van Poetin en er is geen obstakel voor de toetreding van de vier provincies. De annexatie wordt internationaal niet erkend. De strijd in Oekraïne zal er, vrezen velen, heviger en langduriger door worden.

  Poetin ziet het als een bevrijding van de Russische bevolkingsgroep in het zuidoosten van Oekraïne. Hij ziet mogelijk ook kansen 'de speciale militaire operatie' uit te breiden tot een soort 'vaderlandse oorlog' met de inzet van dienstplichtigen en veel meer middelen, zoals zelfs kernwapens. Ook zou hij te zijner tijd delen van Cherson en Zaporizja in eventuele onderhandelingen kunnen gebruiken. In het Kremlin zijn vrijdag al geluiden gehoord dat Rusland over het noorden van die regio's die niet door Russen zijn veroverd, best wil praten.

 • Dit zijn de vier gebieden die Poetin straks gaat inlijven bij de Russische Federatie
  Onbekend is nog of de hele oblasten of alleen de bezette gebieden geannexeerd zullen worden. Maar dat de actie van het Kremlin grote geopolitieke en mogelijk ook militaire gevolgen zal hebben, daar zijn de meeste analisten het wel over eens. Loegansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja behoren aldus het Kremlin straks bij Rusland, en elke aanval op die gebieden zal het Kremlin dan ook zien als een aanval op Rusland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal