Rijkswaterstaat pakt 100 jaar oude stuwen in Maas aan

De stuw in Roermond dreigde te bezwijken, maar dat gevaar is nog voor de hersteloperatie geweken, aldus Rijkswaterstaat. © Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat gaat de komende drie jaar in totaal vier honderd jaar oude stuwen in de Maas opknappen. De grote stuwen bij Linne, Belfeld, Roermond en Sambeek krijgen nu een opknapbeurt.

Redactie

Schade aan beton zal worden hersteld en de aandrijving van de stuwen wordt vervangen. Bij de stuw Roermond wordt ook regelwerk vervangen. Het karwei duurt tot eind 2026. De binnenvaart zal hinder ondervinden van stuwen die buiten werking zijn. Rijkswaterstaat geeft daarvoor scheepvaartberichten uit.

De stuwen zijn nodig, omdat de Maas tussen Zuid-Limburg en de Noordzee tientallen meters hoogteverschil moet overbruggen.

Het gaat om een grote onderhoudsbeurt. Grootschalige renovatie of complete vervanging van de stuwen volgt pas later, aldus Rijkswaterstaat. De komende jaren wordt wel ook de bediening en besturing van de oude bouwwerken in de rivier gemoderniseerd.

Altijd bevaarbaar

De Maas telt al sinds het begin van de vorige eeuw zeven stuwen, die de waterstand in de rivier regelen. De stuwen werken als een soort traptreden in de rivier, die na elke stuw een stukje lager verder stroomt. Doordat de Maas stuwen heeft kan de waterstand geregeld worden. Daardoor blijft de rivier ook bij extreem laagwater zoals afgelopen zomer bijna altijd bevaarbaar. Zo’n systeem is in de veel bredere en drukker bevaren grote rivieren onwerkbaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal