Huis verkopen? Deze drie dingen verhogen direct de vraagprijs

 © Canva

Lange tijd gingen huizen als warme broodjes over de toonbank. Een huis stond nog niet online of de aanvragen voor bezichtigingen stroomden al binnen bij makelaars. Soms zelfs al gepaard gaande met een bod op de woning, zonder dat er überhaupt was bezichtigd.

Laminaat en Parket

Daarbij werd er ook nog eens vaak (veel) boven de vraagprijs geboden. De enige zorg die je als verkoper lange tijd had, was de vraag; waar ga ik na verkoop zélf wonen? Maar de markt lijkt nu toch langzaamaan te veranderen. Nog steeds is er wel krapte op de huizenmarkt, maar de grootste hysterie lijkt voorbij.

Recente cijfers van het CBS tonen aan dat huizen weer langer te koop staan en de vraagprijs minder vaak wordt overschreden. Wellicht een gezonde ontwikkeling aangezien het voor starters en mensen met een beperkt budget steeds lastiger werd om een eigen woning te bemachtigen. Maar wanneer je op het punt stond je huis te verkopen, kun je er wel een beetje van balen. Het voelt wellicht toch alsof je een paar duizend euro bent misgelopen. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Met een paar eenvoudige trucs kun jij de waarde van je woning snel omhoog krikken en zo beter af steken ten opzichte van de concurrentie. Welke drie zaken dat zijn? Wij zetten ze op een rij!

De basis op orde

Je zult het wellicht niet geloven, maar de meeste dingen bij de (ver)koop van een huis gebeuren onbewust. Maak hier dan ook dankbaar van gebruik als verkoper. Een belangrijk aspect is dat de basis van de woning op orde moet zijn. Deze basis moet vooral niet te uitgesproken zijn. Daarom is het aan te raden om de felgekleurde wanden in huis over te (laten) schilderen in een natuurlijke en vriendelijke kleur. Dit komt niet alleen minder bedreigend over, het geeft ook een veel ruimtelijker gevoel. Hierdoor lijken ruimtes groter, iets wat de waarde goed doet.

Daarnaast is de vloer ook heel belangrijk. Investeren in een goede kwaliteit laminaat kost wellicht een paar duizend euro, maar dit betaalt zich dubbel en dwars uit in de vraagprijs. Laat je hierbij door een professional adviseren over de meest populaire varianten en laat deze vloer leggen. Grote kans dat de kopers helemaal dol zijn op de vloer! Goed laminaat voor in huis is een investering die je doet en die zich uitbetaalt in het bod wat jij krijgt op je woning. Ga niet zelf aan de slag met goedkope varianten, dit wordt gezien door de koper en doet eerder afbreuk aan het bod.

Een foto zegt meer

Denk niet dat je zelf wel even met je iPhone de beste foto’s kunt maken voor de verkoop van je huis. Dit is echt een vak, met een resultaat wat zich zonder twijfel uitbetaalt in het aantal reacties wat jij krijgt op de advertentie van je huis. Vertrouw hierbij ook niet op de makelaar die zegt dat hij of zij zelf wel even wat foto’s kan maken. Huur een professionele fotograaf in en laat hem of haar zijn werk doen. Je zult zelf versteld staan van het resultaat en eigenlijk niet meer willen verhuizen.

Opgeruimd staat netjes

Less is more is helemaal van toepassing waar het gaat om de verkoop van een woning. Ruim op! Haal daadwerkelijk álles weg wat niet nodig is wanneer er foto’s worden gemaakt, maar ook wanneer er bezichtigingen zijn. Mensen roepen altijd massaal dat ze overal doorheen kunnen kijken, maar in de praktijk valt dit behoorlijk tegen. Ook persoonlijke spullen zoals foto’s en souvenirs zijn beter om weg te halen. Dit zorgt er namelijk onbewust voor dat mensen zich niet kunnen identificeren met een (toekomstig) huis. Het meest slim in dit kader is om een professionele verkoopstyliste in te huren. Zij zijn gespecialiseerd in het verkoopklaar maken van huizen en komen met eigen accessoires en meubels om het helemaal af te maken. Ook dit is een investering die zicht dubbel en dwars terugbetaalt.

Kortom, al gaat het verkopen van je woning nog steeds vrij eenvoudig vandaag de dag. Trap niet in de valkuil om té nonchalant te worden, dit kan ervoor zorgen dat je daadwerkelijk serieus geld misloopt. Pak het grondig aan en wees niet bang om vooraf wat te investeren. Deze investering betaalt zich namelijk later écht uit. Ga hierbij voor goede kwaliteit en laat bijvoorbeeld een nieuwe vloer door een professionele partij zoals laminaatenparket.nl leggen. Deze kwaliteit wordt gezien en heeft zijn waarde, ook voor de koper. En ohja, die oude en vertrouwde appeltaart in de oven bij bezichtigingen; die werkt nog steeds!