Belgisch eerbetoon voor Heerlense ingenieur Jan Stroom na ‘heldendood’ bij mijnramp Marcinelle

In 2016, zestig jaar na de ramp, legden alle personeelsleden van het mijnmuseum Le Bois du Cazier uit België bloemen op het graf van Stroom in Heerlen © Luc Lodder

In het Belgische Charleroi wordt dinsdag een plaquette onthuld voor de Heerlense mijningenieur Jan Stroom, die in 1956 mijnwerkers probeerde te redden tijdens een mijnramp in Wallonië.

Redactie

Het was een poging die Stroom – in Wallonië ‘Jean’ genoemd – met de dood moest bekopen. Volgens de Nederlandse ambassade in Brussel stierf hij „een heldendood”.

Stroom was de enige Nederlander die om het leven kwam bij deze ramp in Marcinelle bij Charleroi, die aan 262 mijnwerkers het leven kostte. Pas op 18 maart 1957 werd zijn stoffelijk overschot op grote diepte teruggevonden.

Alarm

De toen veertigjarige Stroom maakte zich 8 augustus 1956 op om in de mijn Bois du Cazier af te dalen naar zijn mannen, die op 1035 meter diepte aan het werk waren, aldus een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Brussel. Volgens de website De Mijnen was hij ingehuurd om te werken aan een nieuwe schacht. Toen er die dag rook uit de schacht kwam en alarm geslagen werd voor een brand op 975 meter diepte, besloot Stroom desondanks naar beneden te gaan om zijn collega’s te waarschuwen. „Hij werd hiervoor postuum onderscheiden met de Leopoldsorde, de hoogste Belgische onderscheiding”, aldus de woordvoerster.

De laatste zes koempels die erin slaagden vanaf de verdieping op 1035 meter diepte met de lift naar boven te komen, hadden nog geprobeerd hem tegen te houden. Maar Stroom riep dat het zijn plicht was en ging toch naar beneden. Vlak daarna smolten de kabels van de lift en stortte de liftkooi omlaag.

Graf

In 2016, zestig jaar na de ramp, legden alle personeelsleden van het mijnmuseum Le Bois du Cazier uit België bloemen op het graf van Stroom in Heerlen en aansluitend bezochten ze het Nederlands Mijnmuseum. De plaquette ter ere van Stroom wordt dinsdag in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in België, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, onthuld. Daar zijn ook twee inmiddels ruim tachtig jaar oude zonen van Stroom bij.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal