Animatiefilm ’Knor’ wint Gouden Kalf voor Beste Film

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht is Knor van regisseur Mascha Halberstad vrijdagavond uitgeroepen tot beste film. Thekla Reuten zag haar optreden in Narcosis beloond met het Gouden Kalf voor beste hoofdrol in een speelfilm.

Marco Weijers

Er waren met Joes Brauers, Julia Akkermans (nominatie beste hoofdrol in speelfilm) en Hadewych Minis (beste bijrol speelfilm) drie Limburgse genomineerden voor een Gouden Kalf maar bij de uitreiking van de kalveren gisteravond in de Utrechtse stadsschouwburg vielen ze alle drie naast de prijzen.

Het stop-motion animatie-avontuur Knor was duidelijk spekkoper op het slotgala van het 42e Nederlands Film Festival. Producent Marleen mocht het beeldje voor de beste film mee naar huis nemen, terwijl Macha Halberstad zowel een Gouden Kalf ontving voor haar regie als voor haar production design.

Naast de winst voor actrice Thekla Reuten – twee keer eerder genomineerd voor deze filmprijs – won Narcosis ook Gouden Kalveren voor het camerawerk en de kostuums. Do not hesitate, de Nederlandse Oscarinzending van vorig jaar, sleepte in Utrecht eveneens drie filmprijzen in de wacht: voor beste bijrol (Tobias Kersloot), beste scenario (Jolein Laarman) en beste montage (Ruben van der Hammen).

Actrice Thekla Reuten. © ANP/HH

Rampvlucht kwam vrijdagavond als beste tv-drama uit de bus. Daarnaast ging het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol in een tv-drama naar Jeroen Spitzenberger voor zijn optreden in Het jaar van Fortuyn. Charlie Chan Dagelet viel in de prijzen met haar bijrol in het tv-drama Dirty lines. Succesregisseur Will Koopman kreeg in de Domstad het Gouden Kalf voor de Filmcultuur uitgereikt. De komedie Bon Bini Holland 3 ontving er het Gouden Kalf van het Publiek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal