NOC*NSF luidt noodklok: sportclubs met sluiting bedreigd door extreem hoge energiekosten

 © ALDO ALLESSIE

Zwembaden, ijsbanen en sporthallen worden met sluiting bedreigd door de extreem hoge energiekosten. Het kabinet moet snel met geld over de brug komen. In de tussentijd moeten gemeenten alles uit de kast halen om de deuren van sportaccommodaties open te houden.

Martin Visser

Dat zegt sportkoepel NOC*NSF. „We doen een dringend appel op gemeenten om voor de korte termijn de deuren van de sport open te houden, bijvoorbeeld door een noodfonds in te stellen”, zegt directeur Marc van den Tweel. De nood is soms zo acuut dat niet gewacht kan worden op de steun waar het kabinet aan werkt, aldus NOC*NSF.

In een vrijdag verstuurde brandbrief aan minister Conny Helder van Sport spreekt de directeur zijn ‘grote zorgen’ uit. De sportkoepel ziet met lede ogen aan dat contributies moeten worden verhoogd waardoor ’de financiële toegankelijkheid’ van sport ‘in gevaar’ komt, zo staat in de brief.

Gemeenten zijn positief over de inzet van het kabinet om met steun te komen, zegt André de Jeu, directeur van Vereniging Sport en Gemeenten. „Maar de druk is hoog en we hebben niet veel tijd.” Volgens De Jeu is het ondenkbaar dat gemeenten dit zelf oplossen omdat er veel andere financiële zorgen zijn, zoals met opvang van asielzoekers en jeugdzorg: „Dit stelt gemeenten voor duivelse dilemma’s.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal