BMX’er Laura Smulders pakt wereldbeker door winst in Bogotá

Laura Smulders. ©  ANP/HH

De Nederlandse BMX’ster Laura Smulders heeft de wereldbeker gewonnen. De 28-jarige Gelderse stelde de eindzege veilig door de voorlaatste wedstrijd van het seizoen, in Bogotá, op haar naam te schrijven. Zondag staat in de Colombiaanse hoofdstad de slotwedstrijd op het programma.

Redactie

Vorige week vonden in Bogotá ook al de vijfde en zesde wereldbekerwedstrijd plaats. Smulders eindigde toen twee keer op het podium (tweede en eerste). Eind mei zegevierde de Nederlandse twee keer in Glasgow, enkele weken daarna werd ze twee keer tweede op de thuisbaan op Papendal.

Met 3290 punten is Smulders nu al zeker van de eindzege in de wereldbeker. Ze heeft ruim 800 punten voorsprong op Zoé Claessens uit Zwitserland. Haar zus Merel eindigde in de finale in Bogotá op de vijfde plaats en staat in het klassement op plek tien. Manon Veenstra staat op de vierde plaats, Judy Baauw op de vijfde.

Baauw komt dit weekeinde niet in actie. De 28-jarige geboren Zoelmondse is wel in Colombia, maar is naar eigen zeggen bang op haar BMX-fiets na een crash eerder dit seizoen. „Fysiek voel ik me heel goed, maar mentaal is er iets veranderd”, schrijft Baauw op Instagram. „Ik voel me niet vrij op de fiets en dat zorgt ervoor dat ik bang ben om erop te rijden. Deze sport is te gevaarlijk als je in je hoofd niet vrij bent. Daar ga ik aan werken, maar eerst een kleine pauze.”

Mannen

Niek Kimmann ontbrak zaterdag bij de mannen. De olympisch kampioen van Tokio kampt met een infectie aan zijn linkerooglid, volgens de doktoren veroorzaakt door de luchtvervuiling in Bogotá. Kimmann kon daardoor met zijn linkeroog amper zien. Hij hoopt zondag wel in actie te komen in de slotwedstrijd. Geen van de Nederlandse BMX’ers die zaterdag wel meededen bij de mannen slaagde erin de finale te halen.

Lees ook: BMX’ster Merel Smulders pakt brons op WK, goud voor Stancil

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal