FNV verhoogt looneis naar 17 procent: ‘Alleen hogere lonen houden de bakker en de kapper in leven’

Tuur Elzinga (grijs jasje) op 1 mei, de Dag van de Arbeid. © ANP/HH

Vakbond FNV houdt voet bij stuk en verhoogt de looneis van 12 naar 17 procent. Reden is de inflatie en de groei van de economie, waarvan de meeste Nederlanders niet profiteren, aldus FNV-voorzitter Tuur Elzinga zondag bij het televisieprogramma Buitenhof.

Pascal Kuipers

„Jacco Vonhoff verraadt zijn eigen achterban”, vindt Elzinga. Hij reageert op de klacht van mkb-voorman Vonhoff dat het midden- en kleinbedrijf opdraait voor de forse looneisen van de vakbond en de verhoging van het minimumloon met 10 procent. „Vonhoff kiest de kant van het grootkapitaal”, aldus Elzinga.

Inflatie

Slagers, bakkers en tal van andere mkb-bedrijven zijn er volgens de vakbondsman juist niet mee geholpen als de lonen in Nederland niet met de inflatie meebewegen. „De economie groeit, maar het volk verarmt”, zegt Elzinga. „Alleen met hogere lonen kunnen we de bakker op de hoek of de kapper in leven houden.”

Vandaar dat de vakbond zijn looneis van 12 procent op basis van de jongste inflatiecijfers verder aanscherpt tot 17 procent meer loon. „Wij baseren dit op de inflatie en de productiviteitsstijging. De economie is in Nederland harder gegroeid dan waar ook in Europa”, stelt de vakbondsman. „Bij sommige bedrijven klotst het geld tegen de plinten en verdwijnt het in de zakken van aandeelhouders en topbestuurders.”

Stakingen

Bedrijven die onwillig zijn om met de vakbond mee te bewegen, kunnen volgens Elzinga deze herfst hun borst nat maken. „Dan volgen er stakingen, zoals bij de NS en onlangs nog bij De Bijenkorf. We willen niet meer voor elk tientje moeten knokken, dus een systeem van automatische prijscompensatie zou het beste middel zijn. Zoals in België, waar veel minder last is van inflatie en geen recessie dreigt omdat mensen geen koopkracht meer hebben.”

Lees ook: Werknemers massaal naar kantoor: thuis de verwarming laag, opwarmen bij de baas

Elzinga begrijpt dat veel mkb-bedrijven grote problemen hebben met de hoge energieprijzen. Dit oplossen is zijns inziens een taak voor de overheid. Toch houdt de vakbond vast aan zijn forse looneis van 17 procent. Een generiek percentage, maar daar valt volgens Elzinga wel over te onderhandelen. „We zijn er niet op uit om bedrijven om te laten vallen. Als er ondernemers zijn die het niet kunnen betalen, dan houden we daar rekening mee. Maar wie het wel kan betalen, moet de lonen verhogen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal