Tweede ronde nodig bij Braziliaanse presidentsverkiezingen

 © ANP / EPA

Luiz Inácio Lula da Silva heeft de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezing gewonnen. Maar het verschil tussen hem en de zittende president Jair Bolsonaro was kleiner dan vooraf werd verwacht.

RedactieBron: ANP

Met 98 procent van de stemmen geteld komt Lula uit op 48,1 procent en Bolsonaro op 43,5 procent. Daardoor is op 30 oktober een tweede stemronde nodig, stelt de Braziliaanse verkiezingsautoriteit.

De 67-jarige rechts-populistische Bolsonaro stond in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen ver achter op de 76-jarige Lula, een linkse oud-president van het land. Ook deed nog een aanzienlijk aantal andere Braziliaanse politici een gooi naar het presidentschap. Maar de meeste van hen wisten maar weinig stemmen te vergaren. In de tweede ronde zal het alleen nog tussen Lula en Bolsonaro gaan.

De vraag is of de zittende president in die tweede ronde een eventuele verkiezingsnederlaag zal accepteren. Eerdere uitlatingen van hem doen vermoeden van niet. „Als we zuivere verkiezingen hebben, dan win ik vandaag met minstens 60 procent van de stemmen”, zei Bolsonaro bijvoorbeeld zondag nadat hij zijn stem had uitgebracht. Hij heeft herhaaldelijk zonder bewijs beweerd dat het Braziliaanse kiessysteem fraudegevoelig is en dat hij de uitkomst niet vertrouwt.

Lula liet na de bekendmaking van de voorlopige verkiezingsuitslag weten dat hij zal blijven strijden „tot aan de uiteindelijke overwinning”. „We zullen de Braziliaanse samenleving moeten overtuigen van onze voorstellen,” vertelde hij zijn teleurgestelde supporters in Sao Paulo. Die hadden gehoopt dat de verkiezingen in één ronde beslist konden worden. „De strijd gaat door tot de eindoverwinning, dat is ons motto”, zei Lula.

Zo’n 160 miljoen Brazilianen mochten zondag hun stem uitbrengen om een nieuwe president te kiezen. Brazilië had tot 1985 een militaire regering, maar is inmiddels alweer tientallen jaren een democratie. De huidige verkiezingen worden gezien als een van de belangrijkste in de geschiedenis van het grootste Zuid-Amerikaanse land. Oud-legerofficier Bolsonaro verklaarde vorig jaar zelfs maar drie mogelijke uitkomsten voor zichzelf te zien: een verkiezingsoverwinning, zijn dood of zijn arrestatie.

De stembusgang is zondag grotendeels vreedzaam verlopen, zeggen verkiezingsmedewerkers in het land.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal