Bloeddonoren kunnen op afspraak bloed komen geven

 © ING Image

Heerlen -

Bloeddonoren kunnen sinds maandag 3 oktober bij Sanquin Bloedbank in Maastricht, Heerlen en Sittard op afspraak bloed komen geven.

redactie

Met het ‘MijnOproep’-systeem laten bloeddonors weten dat ze langskomen voor hun donatie en wordt er een stoel voor hen gereserveerd. Hierdoor weten donors dat ze niet in een lange rij hoeven te staan.

Sanquin roept voortdurend donors op om te komen doneren. De oproepen hiervoor worden afgestemd op welke bloedgroepen de ziekenhuizen nodig hebben. Als een donor een oproep krijgt, had hij of zij tot nu toe twee weken de tijd om binnen te komen lopen, bijvoorbeeld bij de vestigingen in Maastricht, Heerlen en Sittard.

Teamleider Manon Theunissen: „Die manier van oproepen kent zijn beperkingen. Want onze donors komen vrijwillig langs, en willen dan ook graag dat dit soepel gaat. Maar op sommige momenten is het erg druk. Dan kan het gebeuren dat donors lang moeten wachten voor ze kunnen doneren. Voor hen frustrerend, en het geeft bovendien veel drukte op de locatie.”

Tijdslot

Met het nieuwe systeem kiezen donors die een oproep krijgen een tijdslot van een half uur waarbinnen ze binnen kunnen komen. Hierdoor weet Sanquin hoeveel mensen er komen, en komen er niet meer mensen dan er stoelen beschikbaar zijn. Mensen zijn daardoor ook sneller klaar met hun donatie. Ervaringen met het systeem op andere vestigingen zijn positief.

‘MijnOproep’ werd binnen Sanquin stapsgewijs ingevoerd. Op www. sanquin.nl/mijnoproep staat meer over doneren op afspraak.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal