VVCS: 11 procent profvoetballers wedt op wedstrijden eigen competitie

 © Hollandse Hoogte / ANP

Hoofddorp -

11 procent van de profvoetballers in Nederland wedt weleens op wedstrijden uit de eigen competitie, meldt spelersvakbond VVCS op basis van een enquête. Meer dan de helft van de spelers uit de eredivisie die meewerkten aan het onderzoek zegt zo nu en dan een weddenschap af te sluiten. Vooralsnog deden 217 spelers mee aan het onderzoek.

Redactie

Gokken op wedstrijden in de competitie waarin de spelers zelf uitkomen, is reglementair niet toegestaan. Er worden zo nu en dan ook accounts van anderen bij gebruikt, zo werd duidelijk uit het onderzoek.

In de zomer werd verdediger Tom Beugelsdijk voor vijf duels geschorst vanwege het online gokken op Nederlandse voetbalwedstrijden. Beugelsdijk voetbalde de afgelopen jaren voor Sparta, inmiddels komt hij uit voor Helmond Sport.

Tom Beugelsdijk. © Pro Shots -Marcel van Dorst

Problematisch

De gemiddelde inzet van de spelers die zo nu en dan wedden op duels bedraagt volgens de VVCS minder dan 100 euro per maand. Twee profs bekenden het eigen gokgedrag als „mogelijk problematisch” te ervaren. Het inzetten op de uitslag is volgens de spelersvakbond „met afstand de populairste weddenschap”.

„Het beeld dat het overgrote deel van de profs in Nederland stevig zou gokken, wordt met de resultaten van deze VVCS-enquête behoorlijk genuanceerd”, meldt de vakbond. „Immers, de voetballers geven aan slechts sporadisch weddenschappen af te sluiten en dan ook nog eens voor relatief bescheiden bedragen. Wel is het voor de VVCS duidelijk dat haar aanstaande voorlichtingscampagne bepaald geen overbodige luxe is. Want het is kennelijk niet alle spelers duidelijk op welke wedstrijden zij wel en op welke wedstrijden zij niet mogen inzetten.”

Lees ook: Sparta-verdediger Tom Beugelsdijk geschorst voor gokken op voetbalduels