Opinie: Limburgs bedrijfsleven steeds communistischer

 © Getty Images

De Chinese overheid heeft zijn grip op het Limburgse bedrijfsleven de afgelopen jaren flink verstevigd. Ruim 30 Limburgse bedrijven zijn geheel of gedeeltelijk in handen van de Chinezen en daarmee in handen van het communistische regime in Peking.

Peter Eberson

Er is bij de overnames door Chinese staatsbedrijven geen sprake van een eerlijk speelveld. Chinese bedrijven concurreren op oneigenlijke wijze, omdat de staat eigen bedrijven helpt met subsidies, goedkope leningen en belastingvoordelen. Deze staatssteun is in ons land verboden.

De Chinezen hebben in Limburg vooral interesse in cruciale sectoren zoals transport, logistiek, machinebouw en hightech medische bedrijven. In die sectoren volgt de ene overname na de andere. Vaak goed voor de ondernemer die verkoopt, maar of de groeiende Chinese invloed ook wenselijk is?

Zo is de strategisch gelegen binnenhaven in Venlo met containerterminal, volledig in handen van het Chinese Hutchison Ports. De Chinezen hebben de haven in bezit vanwege de ligging in de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. De Chinezen hebben het in de haven voor het zeggen en bepalen ook wat er gebeurt.

Ook in Venlo, is transportbedrijf KLG Europe sinds 2020 volledig in handen van de Chinese staat, na de overname door Sinotrans uit Peking.

Een ander groot Limburgs bedrijf Inalfa Roof Systems uit Venray, werd met Chinees kapitaal voor een faillissement behoed. Eigenaar is Beijing Hainachuan Automotive Parts Co., Ltd. (BHAP). Dit staatsbedrijf stak 300 miljoen euro in Inalfa. Inmiddels is de Europese directeur opgevolgd door de Chinese Linda Gao. Ook de CFO van het bedrijf Haibo Zhang is een Chinees, met directe lijnen naar de partijtop in Peking.

In Geleen is Fibrant vier jaar geleden overgenomen door de Chinese Highsun Group (HSCC). De voormalige caprolactamfabriek van DSM maakt hoogwaardige grondstoffen voor nylon en ammoniumsulfaat dat gebruikt wordt als meststof. In Geleen delen ze nu niet alleen hoogwaardige kennis met de Chinese staat, maar Fibrant heeft ook de nodige patenten op producten die nu ook in Chinese handen zijn. Met kennis van hier werd een fabriek in China gebouwd en het zal niet verbazen dat op termijn de volledig productie in China blijft en we hier het nakijken hebben.

Van logistiek en industrie naar de medische wereldOp de Health Campus in Maastricht is het bedrijf PathoFinder te vinden. Opgericht door Guus Simons richt Pathofinder zich op een nichemarkt binnen de diagnostiek. Het Maastrichtse bedrijf maakt producten die binnen 2,5 uur 22 mogelijke ziekteverwekkers voor luchtweginfecties kunnen opsporen. Simons maakte er nooit een geheim van dat China behoefte heeft aan kennis en technologie uit het westen. Die kennis verkocht hij met de verkoop van zijn bedrijf aan het Chinese GeneoDx Biotech Company. Dat bedrijf is onderdeel van China National Pharmaceutical Group Corporation (CNPGC), beter bekend als Sinopharm. Eveneens in handen van de Chinese staat.

De lijst gaat verder: Hotel Noorderpoort Venlo? In Chinese handen. SE Logistics? Chinees ! Nedschroef Weert ? Chinees ! En zo zijn nog 25 grote en kleine Limburgse bedrijven in Chinese handen, zo achterhaalde Follow The Money (FTM) en RTL Nieuws. Opvallend is ook de aanwezigheid van tal van kleine Chinese verkoopkantoortjes in onze provincie.

De reden voor de warme belangstelling van China voor onze bedrijven is duidelijk. De Chinezen zijn vooral geïnteresseerd in onze kennis en technologie. Daarnaast wil China de hele transportketen vanaf de fabrieken in China tot de rest van de wereld in eigen hand hebben. Het past in het grote geopolitieke plan van China, dat bekend staat als de Nieuwe Zijderoute. Een netwerk van infrastructurele verbindingen tussen China en de rest van de wereld. Daarmee wil China zijn economische macht vergroten door te investeren in wegen, havens en vliegvelden in de hele wereld.

In dat plan past de overname van de binnenhaven in Venlo en tal van transport- en containerbedrijven in Limburg perfect, maar daarmee ontstaat ook het gevaar van een sterke afhankelijkheid van China en het gevaar op economische spionage. De AIVD waarschuwt al jaren voor de gevaarlijke Chinese inmenging.

CensuurDe invloed van China is ook merkbaar in het onderwijs in Limburg. Is het wenselijk om op middelbare scholen in Limburg de Chinese taal te leren via het Confucius Instituut in Maastricht, opgezet door de Dongbei University of Finance and Economics in Dalian, China? Een instituut met geschiedenisboeken over China, waarin de studentenprotesten op het Tiananmenplein ontbreken. Honderden studenten werden destijds gedood, maar bezoekers aan Confucius Instituut zullen er tevergeefs naar zoeken in alle mooie boeken over de cultuur en geschiedenis van China.

Nog maken we ons druk om spionage via Chinese producten zoals camera’s, telefoons of apps als Tik Tok, maar we zouden ons ook druk mogen maken over de direct, zichtbare toegenomen invloed van de Chinese overheid op onze economie. Willen we ons na het gas uit het Rusland van Poetin, afhankelijk maken van die andere communistische grootmacht? De vraag stellen is hem beantwoorden.