Drie spelers uit dezelfde stad domineren NK; wat is het tafelvoetbalgeheim van Heerlen?

V.l.n.r: Amber Starren, Gábor Czakó en Twan Hermans © Françoise Petersen.

Heerlen -

Het NK Tafelvoetballen dat eind september plaatsvond in Stein werd gedomineerd door drie Heerlenaren.

Tim van Sintfiet

Twan Hermans (28), Amber Starren (25) en Gábor Czakó (15) keerden met maar liefst acht gouden medailles terug naar Parkstad. Oud-wereldkampioen Hermans wist samen met Starren de mix-competitie te winnen. Daarnaast mogen beide tafelvoetballers zich ook de besten in de heren- en damesdubbel-discipline noemen. Datzelfde geldt voor Czakó bij de junioren dubbel. Tot slot is het drietal ook nog winnaar van de enkel-duels.

Onderschat

Hoe komt het dat Heerlen zo toonaangevend is in het Nederlandse tafelvoetbal? „Het geheim? Ja, dat is een heel goede vraag”, zie je ze bijna hardop denken. Dat ze alle drie op jonge leeftijd met tafelvoetbal zijn begonnen, heeft er zeker mee te maken. Hermans speelde als broekie de tafelvoetbaltafel van het Grotius College bijna stuk. „Het begon in de pauzes Je vond me bijna elke vrije minuut bij het voetbalspel.”

Bij Starren en Czakó was hun vader de grote inspirator. „Mijn pa is zelf ook wereldkampioen geweest”, vertelt de eerste. Het trio was in hun tienertijd regelmatig in cafés te vinden waar een tafelvoetbaltafel stond, zoals ‘Dinges’ en ‘Carboon’. Daar sloten ze zich al op jonge leeftijd aan bij kroegenteams. „Die zijn hier in de omgeving van hoog niveau ”, aldus de oud-wereldkampioen.

Onderschatten

Hun Heerlense teamgenoten ontvingen de drie met open armen. Tegenstanders keken de tieners vaak raar aan, weet ook Czakó. Bij hem gebeurt het nog steeds dat zijn opponent hem onderschat. „Daar heb ik ook last van gehad”, vertelt Amber. „Mannen dachten dat ze me wel even konden verslaan en gingen dan vaak te laat pas echt serieus spelen.” Door het hoge niveau van de kroegenteams groeide het spelpeil van de drie in een razend tempo. „Je speelt vaak tegen sterke tegenstanders en maakt dus snel progressie. Dat is zeker weten één van de geheimen”, aldus Hermans.

Winnaarsmentaliteit

Volgens Starren en Czakó is dat niet de enige verklaring. Thuis trainen ze ook vele uren per week aan hun eigen tafels. Ook nog steeds potjes met hun vader. Wedstrijden die, in vergelijking met vroeger, tegenwoordig wel worden gewonnen. „En we kijken veel naar Twan”, erkent het duo. „Hij geeft ons tips. Bijvoorbeeld over hoe de poppetjes moeten staan.” Daarnaast is de ‘wil om te winnen’ ontzettend belangrijk. „Zonder winnaarsmentaliteit en een gezonde dosis motivatie ga je het niet redden”, weten de drie Nederlands kampioenen zeker. „Maar nu moeten we weer verder. Trainen hé”, klinkt het bijna verontschuldigend.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal