Ondernemer uit Sittard drukt zijn stempel op de toekomst

 © Joh@n Photography

Oud? Ja. Maar ouderwets? Absoluut niet. Zeefdrukken mag dan wel een eeuwenoude productietechniek zijn, volgens de Sittardse ondernemer Luc van Neer (Metafas) is diens relevantie groter dan ooit. “Wij nemen mensen en organisaties mee naar de nieuwe wereld.”

Redactie Ondernemen in Limburg

“Zoek je in Google op zeefdruk, dan vindt je misschien tweehonderd Nederlandse bedrijven. Zoek je naar een zeefdrukkerij die doet wat wij doen en ook in Nederland produceert, dan zijn wij vrijwel het enige zoekresultaat.”

Luc van Neer kaart het meerdere malen in het gesprek aan: hij barst van de energie. Er is namelijk iets unieks gaande bij Metafas, de zeefdrukkerij die hij afgelopen december heeft overgenomen. Iets innovatief. Iets dat zomaar uitkomst kan gaan bieden bij allerlei maatschappelijke problemen. Metafas mag dan namelijk een specialist zijn in het ontwikkelen en produceren van front- en bedieningspanelen — de zogeheten user interfacing — voor machines, maar volgens de ondernemer uit Sittard is het bedrijf veel meer een bruggenbouwer tussen mens en machine. “Zeefdrukken is een van de oudste productietechnieken ter wereld; de eerste verschijnselen van zeefdruk stammen al uit het jaar 200 na Christus. Met zeefdrukken breng je in principe kleuren aan op een folie. Je kan denken aan het bedrukken van t-shirts, maar bijvoorbeeld ook het drukken van stickers op de frontpanelen van machines.”

Dat laatste is waarmee Metafas groot is geworden. Bij het maken van een bedieningspaneel zijn er namelijk drie mogelijkheden. De meeste bekende optie is een fysieke knop zoals een aan- en uitknop. De tweede optie is een touch screen waarop de machine kan worden bediend. De derde optie is waar Metafas zich in heeft gespecialiseerd, wat het bedrijf volgens Van Neer zo uniek: een membraanschakelfolie. “Wij hebben een techniek ontwikkeld om geleidende sporen van zilver bij knoppen aan te brengen. Daarmee zorgen wij ervoor dat er bij het drukken van een printplaatje ook daadwerkelijk iets gebeurt, net zoals bij een klassieke aan- en uitknop. Die fysieke knop heb je nu niet meer nodig, omdat de functie al is geïntegreerd in een heel dunne folie — eentje die bovendien kou- en regenbestendig en ook nog eens stukken goedkoper is.”

Preventieve zorgHet membraanschakelfolie is niet alleen dun, maar ook nog eens flexibel waardoor het in tal van toepassingen kan worden geïmplementeerd. Een voorbeeld van zo’n toepassing is een pillenstrip met aan de achterkant elektronicasporen die zijn aangesloten op een batterijdoosje. Drukt iemand een pil uit de strip, dan wordt het sporenpatroon verbroken, hetgeen iemand in staat stelt om op afstand te zien of én wanneer iemand een pil heeft genomen.

Een ander product is een sok waarmee aan de hand van sensoren stress kan worden gemeten. “Dit wordt momenteel al in de zorg gebruikt, met name bij zwaar verstandelijke gehandicapten die zelf niet (goed) stress kunnen uiten en bij escalatie heel agressief kunnen reageren”, vertelt Luc. “Dankzij het meten van de transpiratie krijgt een verpleegkundige op een applicatie meteen een signaal dat de patiënt stress heeft, waardoor hij of zij preventief te werk kan gaan.”

“De zorg is voor ons een belangrijke sector vanwege de grote vraag naar zorgverlening op afstand, maar ook in andere sectoren maken we innovatie mogelijk”, vervolgt Luc. “Zo hebben wij bijvoorbeeld een techniek ontwikkeld om in de toekomst een voetbalstadium te verwarmen. Je wil namelijk geen volledig stadion verwarmen, dat kost ontzettend veel energie. Wij hebben daarom een verwarmingselement ontwikkeld dat op een goedkope manier in een kunststofstoeltje kan worden geïntegreerd. De voetbalsupporter hoeft alleen een QR-code te scannen en zelf aan te geven of en in welke mate zijn of haar stoeltje moet worden verwarmd.”

BruggenbouwerInnovaties in de zorg én in de energiesector. Luc vindt het “hartstikke gaaf” om dit met een eeuwenoude productietechniek te kunnen realiseren. Volgens hem is het zeefdrukken dan ook niet iets van het verleden, maar van de toekomst. “We zitten in een enorme en snelle transitie, ook op het gebied van technologie. Er zijn veel mensen die de technologisering en digitalisering beangstigend vinden. Ik zie het als mijn persoonlijke missie om deze mensen aan de hand van een mooie, oude techniek te kunnen meenemen naar de nieuwe en veel digitale wereld.”