Nieuw fonds: 1 miljoen voor waterveiligheid en natuur in Zuid-Limburg

Brommelen in juli vorig jaar. © ANP

Maastricht -

Het risico op overstromingen verkleinen en tegelijk de natuur stimuleren. Dat is het gecombineerde doel van het nieuwe fonds Natuurkracht, dat 1 miljoen euro in kas heeft voor innovatieve projecten in Zuid-Limburg.

Vikkie Bartholomeus

Natuurkracht is een samenwerking van vijf grote natuurorganisaties en richt zich met name op het Geul- en Gulpdal, waar de langdurige regen bij de watersnood vorig jaar niet voldoende opgevangen kon worden. Natuurkracht wil initiatieven stimuleren en financieren om de dalen robuuster te maken, minder kwetsbaar voor grote hoeveelheden water. Dit kunnen initiatieven zijn van burgers, terreinbeheerders, ondernemers, agrariërs of andere betrokkenen.

Natuurkracht is een initiatief van Natuur- en Milieufederatie Limburg, het Limburgs Landschap, ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds. Ook de Nationale Postcode Loterij heeft geld beschikbaar gesteld. Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling: „De bodem is de beste vertrager. Regendruppels die diep in de bodem dringen, kunnen geen haast maken om bij de beek te komen. En wie helpt de bodem om poreus en absorberend als een spons te zijn? Dat zijn de planten en dieren.”

Natuurkracht wil nieuwe natuurprojecten mogelijk maken, maar ook bestaande initiatieven ondersteunen of uitbreiden. Zo kunnen bomen aangeplant worden, groene waterbassins aangelegd worden of natuurvriendelijke oevers ingericht worden. Dit najaar is twee ton beschikbaar; volgend jaar komt nog eens twee keer vier ton vrij voor projecten bij Natuurkracht.

Lees ook:duimen dat Limburg niet snel opnieuw getroffen wordt door een waterbom.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal