Druk neemt toe op Indonesië voor verklaring dodelijke stadionramp

Een man loopt eenzaam op de tribune van het stadion van Arema FC nadat afgelopen weekend een stormloop het leven kostte aan minstens 125 supporters. © AFP

Onder de zeker 125 mensen die afgelopen weekend zijn omgekomen bij de voetbalramp in Indonesië waren 32 kinderen, meldden functionarissen maandag in Malang. De druk op het Zuidoost-Aziatische land om uit te leggen hoe een van de grootste stadionrampen ter wereld zich ontvouwde, neemt toe.

Annelie Langerak Bron: Telegraaff

De Indonesische minister van Veiligheid, Mahfud MD, heeft aangekondigd dat de regering een onafhankelijk onderzoeksteam zal opzetten, bestaande uit academici, voetbalexperts en regeringsfunctionarissen om te onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Lukraak traangas

Geweld is al lang een kenmerk van het Indonesische voetbal, vooral in plaatsen als de hoofdstad Jakarta. Maar de ramp van zaterdag in de relatief kleine stad Malang in het oosten van Java heeft het probleem opnieuw in de schijnwerpers gezet.

Lees ook: Voetbalramp Indonesië zoveelste in een lange reeks: van vuurzee door weggegooide sigaret in Bradford tot stilgezwegen drama in Moskou

De Indonesische politiechef van Malang, Ferli Hidayat, is ontslagen na de stadionramp zaterdag in Indonesië, waarbij zeker 125 mensen omkwamen. Negen andere hoge politiefunctionarissen zijn verwijderd van hun post. Achttien anderen worden onderzocht op verantwoordelijkheid voor het afvuren van traangas in het voetbalstadion.Ooggetuigen in het stadion zeiden dat agenten lukraak traangas op de tribunes afvuurden, toen er rellen uitbraken na de wedstrijd tussen thuisteam Arema FC en Persebaya Surabaya. Dat veroorzaakte een stormloop die leidde tot minstens 125 doden, onder wie 32 kinderen, en 320 gewonden. In Malang werd gisteren een wake bij kaarslicht gehouden ter nagedachtenis aan degenen die zijn gestorven tijdens de ramp.

Schoenen als stille getuigen van de ramp die aan meer dan honderd mensen het leven kostte. © Reuters

De mondiale voetbalfederatie FIFA stelt dat er geen traangas mag worden gedragen of gebruikt door stewards of politie tijdens wedstrijden. Het incident was een „donkere dag voor alle betrokkenen”, aldus de FIFA dat de Indonesische voetbalautoriteiten om een rapport over het incident heeft gevraagd.

Bloedsport

„Voetbal is een bloedsport in Indonesië die geografische en etnische spanningen tussen de fans naar de stadions kanaliseert. Het gebruik van buitensporig geweld door de politie en het leger maakt de situatie alleen maar gevaarlijker”, aldus Andreas Harsono van Human Rights Watch. „Het zou geen verrassing moeten zijn als enkele functionarissen worden gedegradeerd, maar het geweld vervolgens gewoon weer business as usual wordt.”

Voetbal is de populairste sport in Indonesië en de nationale competitie wordt op grote schaal gevolgd. Fans zijn sterk gehecht aan hun clubs. Maar hun fanatisme leidt regelmatig tot bloedig geweld onder supporters. Populaire Indonesische teams reizen soms in gepantserde personeelswagens naar wedstrijden en oproerpolitie met automatische wapens is standaard aanwezig.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal