Prijsplafond energie definitief, maximumprijs voor stroom fors lager

ANP © Jeffrey Groeneweg

Het prijsplafond voor de energierekening komt hoger te liggen. Vooral op het gebied van elektriciteit heeft het kabinet de maatregel nog flink aangepast.

Redactie

Het plafond voor elektriciteit gaat omhoog van 2400 naar 2900 kilowattuur, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL. En het maximumtarief, vorige week flink bekritiseerd door coalitie en oppositie, gaat flink omlaag van 70 naar 40 cent.

Ook voor het gastarief draait het kabinet nog aan de knoppen. Het maximumtarief gaat van 1,50 euro per kuub naar 1,45 euro. Het verbruiksplafond blijft wel op 1200 kuub liggen. Boven dat verbruik, en de 2900 kilowattuur elektriciteit, blijven consumenten wel de marktprijs betalen.

Lees ook: Energieprijs kan omlaag als er weer vaste contracten worden aangeboden in Nederland: ‘Energiemarkt is te vrijgevochten’

Volgend jaar

Het prijsplafond geldt voor heel 2023. Voor november en december komen het kabinet en de energiebedrijven met een tussenoplossing.

Door de aanpassingen valt het prijsplafond nog enkele miljarden duurder uit dan de ruwe kostenschatting van 10 tot 15 miljard die het kabinet op Prinsjesdag had ingecalculeerd.

Het kabinet hoopt dinsdag ook een eerste denkrichting te presenteren voor hoe het mkb’ers wil steunen tijdens de energiecrisis. Er komt een compensatieregeling, waarbij de hoogte van de steun afhankelijk is van bijvoorbeeld de omzet en het verbruik van een bedrijf.

De precieze invulling van de mkb-steun volgt deze of volgende week. Brussel zal daarna nog goedkeuring moeten verlenen aan de compensatieregeling, omdat het om staatssteun gaat. Het kabinet kijkt nog naar maatregelen die in de tussentijd bedrijven kunnen helpen.

Lees ook: Wind en zon leveren een derde van de stroom, helft van doel 2030

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal