Wie kronen zich tot beste amateurscheidsrechters van Limburg?

 © ING Image.

Maastricht -

De KNVB en ARAG zijn vanaf maandag 3 oktober op zoek naar de beste amateurscheidsrechters van het jaar 2022. De arbiters die altijd klaar staan voor de club en zich het beste onderscheiden door fairplay op het veld ontvangt de landelijke award ‘Amateurscheidsrechter van het jaar’.

Met de verkiezing vragen KNVB en ARAG aandacht voor amateurscheidsrechters en het belang voor fair play op de Nederlandse voetbalvelden. In totaal worden 24 genomineerde scheidsrechters door een vakjury geselecteerd en beoordeeld. Per provincie gaat het om één verenigingsscheidsrechter en één KNVB-scheidsrechter.

CEO van ARAG, Marc van Erven, is mede-initiatiefnemer en jurylid van de Amateurscheidsrechter van het Jaar-verkiezing. Hij benadrukt dat het bij de beoordeling van de genomineerden niet gaat om de beste amateurscheidsrechters, maar juist om zijn of haar inzet en om toezicht op fair play op het voetbalveld. Ook wordt beoordeeld op inzicht, communicatie en het ‘aanvoelen’ van de wedstrijd.

Bas Nijhuis

Volgens Bas Nijhuis, scheidsrechter in het betaald voetbal en eveneens jurylid, zijn scheidsrechters een onmisbare schakel in de duizenden voetbalwedstrijden die er wekelijks in Nederland worden gespeeld: ,,Elk weekend staan er ruim dertigduizend amateurscheidsrechters klaar op de voetbalvelden en in de zaal. Zij zorgen ervoor dat wedstrijden eerlijk worden gespeeld door een juiste toepassing van de regels. Amateurscheidsrechters fluiten uit liefde voor de sport en doen dit op vrijwillige basis. Met deze award willen we stil staan bij de tomeloze inzet van al deze essentiële vrijwilligers die het amateurvoetbal mogelijk maken en onze waardering laten blijken.”

Lees ook: Met vlag in de hand geniet RKVB-grensrechter Peter van Geel van zoon Stef

Nomineren en stemmen

Deze week (zaterdag 1 oktober tot en met zondag 9 oktober) is het de Week van de Scheidsrechter. Amateurvoetballers, teams, verenigingen en vrienden kunnen tot en met woensdag 26 oktober hun favoriete amateurscheidsrechter nomineren via het platform scheidsrechtervanhetjaar.nl. Daarnaast kan er van maandag 17 oktober tot en met zondag 20 november via het platform gestemd worden op de beste amateurscheidsrechters die per provincie worden gepresenteerd.

Onthulling winnaar in januari 2023

Een vakjury beoordeelt in december de 24 provinciewinnaars, die de meeste stemmen hebben behaald. Op basis van hun juryrapport worden in januari 2023 tijdens de ARAG Dag van de FairPlay op de KNVB Campus in Zeist de amateurscheidsrechters het jaar 2022 bekendgemaakt en gekroond.

De jury bestaat uit Franca Overtoom (assistent-scheidsrechter betaald voetbal), Bas Nijhuis (scheidsrechter betaald voetbal), Marc van Erven (CEO ARAG) en Sjoerd Mossou (voetbaljournalist, columnist en schrijver).

Scheidsrechters kunnen tot en met 26 oktober 2022 worden genomineerd via het platform www.scheidsrechtervanhetjaar.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal