Lezing over Tranchotkaarten in gemeenschapshuis ‘t Sjoolpaad

 © NatuurHistorisch Genootschap Limburg

Roermond -

Op uitnodiging van het Natuur­Historisch Genootschap Limburg verzorgt Hans Heijnen op vrijdag 7 oktober een lezing over Tranchotkaarten in gemeenschapshuis ’t Sjoolpaad aan het Schoolpad 55 in Roermond.

Tijdens de lezing geeft Heijnen onder meer een beschrijving van de cartograaf/landmeter Tranchot die van Napoleon de opdracht kreeg om militaire kaarten te maken van het Rijnland in een schaal van 1:10.000 en 1:20.000. Met 23 medewerkers werkte hij vanuit Aken en Trier. De huidige provincie Limburg is in 29 kaarten door Tranchot tussen 1802 en 1807 vastgelegd. De kaarten laten het historische landschap van Limburg zien, waarin zich de geschiedenis van het Maasland zich vanaf de middeleeuwen heeft afgespeeld. Het landschap heeft zich in de 17de en 18de eeuw nauwelijks gewijzigd. De grootste veranderingen beginnen pas in de 19de eeuw. Ook zal Heijnen uitvoerig stilstaan bij de legenda en het colofon van de Tranchotkaarten en ingaan op het georeferen , zodat de kaarten digitaal passend gemaakt zijn voor het gebruik met GPS. Tot slot zal Hans Heijnen aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien wat je met de Tranchotkaarten in de TRINL app kunt doen.

Na de uitleg wordt er door Math de Ponti nog ingegaan op toponiemen, oude benamingen die ook op de Tranchotkaarten terug te vinden zijn.

De lezing begint om 20.00 uur en is eveneens toegankelijk voor niet-leden. De entree is gratis.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal