‘Weert wordt wakker’: wandelen met de stadsgids langs industrieel erfgoed

Weert kende een ook in vroeger dagen al een rijke industrie. © stadsgidsen Weert

Weert -

De Weerter stadsgidsen verzorgen op zondag 9 oktober de open wandeling ‘Weert Wordt Wakker’. De afgelopen jaren kon deze nieuwste wandeling van de stadgidsen over ‘de opkomst van Weert als industriestad’ vanwege de coronamaat­regelen geen doorgang vinden. Deze themawandeling wordt, net als bij de Van Horne Wandeling uit 2018, ingeleid door een informatief filmpje over de industriële ontwikkeling van Weert door de jaren heen.

Redactie

Over de film en wandeling: Weert kende haar Gouden Eeuw ruim een eeuw eerder dan West-Nederland. Tijdens de roerige Tachtigjarige Oorlog lag Zuid-Nederland in de bufferzone tussen het Staatse noorden en het Spaanse zuiden, een positie funest voor de handel natuurlijk. Het duurde tot eind negentiende, begin twintigste eeuw voor het ingedommelde handelsstadje van weleer ontwaakt. Met name de ontsluiting van Weert door kanaal, wegen en spoor draagt daar aan bij. De wandeling start met een introfilmpje dat laat zien hoe Weert zich ontwikkelt tot een industriestad. Logisch dat de wandeling start bij het station. De route loopt via de Stationsstraat, de Singel en Fatima naar de Parallelweg. De gids vertelt aan de hand van gebouwen en (lucht)foto’s de opkomst en neergang van deze eerste ‘industriewijk’ van de stad.

De wandeling begint bij Antje van de Statie om 14.00 uur, direct na vertoning van het filmpje en duurt tot circa 15.30 uur. De kosten zijn 6 euro (tot 12 jaar gratis), inclusief filmpje en koffie of thee. Aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl o.v.v. aantal deelnemers én voorkeur voor thee of koffie.

Zie ook www.stadsgidsenweert.nl en de Facebookpagina Stadsgidsen Weert.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal