Vader die zoon op Spelen 1992 over finish hielp, is overleden

 © ANP / AFP

De Brit Jim Redmond, de man die in 1992 voor een memorabel moment zorgde op de Olympische Spelen van Barcelona, is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij kwam destijds de atletiekbaan opgerend tijdens de halve finales van de 400 meter om zijn geblesseerde zoon Derek Redmond te helpen naar de finish.

Redactie

Derek was kanshebber op het goud. Hij was de snelste geweest in de series en startte voortvarend in zijn heat van de halve finales. Halverwege de race scheurde hij zijn hamstring. In plaats van de race te staken, strompelde Redmond door naar de finish. Vader Jim kon het leed van zijn zoon niet aanzien en schoot hem te hulp. Hij ondersteunde hem en samen kwamen ze over de meet, onder een luide staande ovatie van het publiek.

„Onze gedachten zijn bij Derek Redmond en zijn familie na de dood van zijn vader Jim”, meldde het twitteraccount van de Olympische Spelen. „Samen brachten ze ons een van de meest inspirerende momenten in de olympische geschiedenis.”

 © ANP / AFP

Twee decennia nadat Jim zijn zoon Derek over de finish had geholpen, mocht hij de olympische fakkel dragen tijden de Spelen van 2012 in Londen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal