Documentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ te zien in de Bombardon

 © Stefan Koopmans

Heythuysen -

78 Jaar na de kerkrazzia op 8 oktober 1944 vertoont Heemkundevereniging Heitse maandag 10 oktober de documentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’.

Redactie

In ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’, een documentaire van Peter Crins, vertellen vijf ooggetuigen uit Limburg hun persoonlijke verhalen over de kerkrazzia’s en de daarop volgende deportaties naar Nazi -Duitsland. In de proloog van de film wordt met historische beelden de frontsituatie in Midden-Limburg geschetst in de herfst van 1944.

Kerkrazzia en deportatie

Op zondagmorgen 8 oktober 1944 omsingelen Duitse militairen drie maal de kerk in Heythuysen. De mannen in de kerk kunnen geen kant op en proberen zich in de kerk te verstoppen. Slechts weinigen weten de dans te ontspringen. De mannen en jongens tussen 16 en 60 jaar worden bij elkaar gedreven op het Kerkplein. ‘Wie probeert te vluchten wordt neergeschoten’, zo wordt gedreigd. Tijd om afscheid te nemen is er nauwelijks. Ongeveer honderd Heythuysenaren worden bij de Wingerdbrug overgedragen aan de Grüne Polizei en vertrekken voor dwangarbeid en een uiterst onzekere toekomst naar Duitsland. Niet iedereen zal Heythuysen levend terug zien. De razzia op 8 oktober 1944 gaat als de kerkrazzia de geschiedenis in.

‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ wordt op maandag 10 oktober om 19.30 vertoond in de Bombardon. Leden HVH hebben vrij entree, niet-leden betalen 2,50 euro.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal