Pensioenfondsen ruim 40 procent meer kwijt aan kosten: vooral bonussen

 © ANP / ANP XTRA

De Nederlandse pensioenfondsen betaalden in 2021 maar liefst 14,5 miljard euro aan uitvoeringskosten. Dat is bijna 4,3 miljard euro meer dan in 2020, wat ook al een recordjaar qua kosten was. De stijging komt voornamelijk door prestatievergoedingen voor het vermogensbeheer, oftewel hogere bonussen.

onze verslaggever

Dat blijkt uit een rapport van pensioenadviseurs Bell dat donderdag is gepubliceerd.

Lees ook: ‘Torenhoge inflatie is voor koopkracht gepensioneerden grote zorg’

Het bureau keek naar de jaarverslagen van 184 pensioenfondsen, waarmee nagenoeg alle Nederlandse fondsen zijn meegenomen in het onderzoek. Bijna tien miljoen Nederlanders zijn als werkende of gepensioneerde bij een van deze fondsen aangesloten. De fondsen beheren samen liefst 1755 miljard euro aan pensioenvermogen.

Kosten

Per deelnemer waren de totale uitvoeringskosten zo’n 1500 euro in 2021. Daarvan gaat ruim 100 euro naar pensioenbeheerkosten, zoals voor administratie, controle en advies. De rest is voor beheerkosten en transactiekosten, waarbij prestatievergoedingen dus het grootste deel uitmaken. In totaal maken de bonussen meer dan de helft uit van de uitvoeringskosten voor pensioenfondsen.

De grootste fondsen ABP, voor ambtenaren, en PFZW, voor de zorg, hadden samen maar liefst 4,8 miljard euro aan uitvoeringskosten. Deze fondsen, met beide meer dan een miljoen deelnemers, boekten in het uitstekende beursjaar 2021 dan ook ruim 10 procent aan beleggingsrendement, terwijl het gemiddelde voor de rest bijna 5 procent was. In 2022 dalen de koersen juist fors.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal