Rechter: Staat en COA voldoen niet aan Europese normen menswaardige opvang asielzoekers

Zo’n 100 vluchtelingen wachten bij het COA IND aanmeldcentrum voor het asielcomplex in Ter Apel op een slaapplaats. © ANP/Kees van de Veen

Alle asielzoekers moeten volgens minimale eisen worden opgevangen. Dat heeft de Haagse rechtbank geoordeeld in het kort geding dat Vluchtelingenwerk had aangespannen tegen de Staat en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Niels Rigter

Sommige eisen gaan meteen in, voor sommige verbeteringen heeft het COA negen maanden de tijd om die door te voeren.

Het gaat om de omstandigheden in de noodopvang en crisisnoodopvang, waarin zo’n kwart van de asielzoekers is ondergebracht. Het ontbreekt daar vaak aan privacy, onderwijs voor kinderen en voldoende zorg voor kwetsbaren.

Fatsoenlijke opvang

Het COA moet ervoor zorgen dat er geen kinderen en kwetsbaren meer op noodopvang zijn aangewezen. Vooral voor alleenstaande minderjarige asielzoekers moet zo snel mogelijk fatsoenlijke opvang worden verzorgd. Asielzoekers moeten dezelfde opvang krijgen als aan Oekraïense vluchtelingen wordt geboden, zo oordeelt de recht.

Lees ook: Deur naar langer openhouden noodopvang Schinnen weer op een kier

Het COA moet al alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat alle asielzoekers op z’n minst dagelijks een slaapplaats en twee maaltijden krijgen. Het vonnis van de kortgedingrechter zadelt de opvangorganisatie met extra werk op. Zo moet de opvangorganisatie er binnen negen maanden voor zorgen dat alle asielzoekers minstens een slaapruimte krijgen met vier muren en een plafond, een afsluitbare deur en een raam dat open kan. In zo’n ruimte mogen maar zes mensen van hetzelfde geslacht worden opgevangen. In de crisisnoodopvang is hiervan momenteel geen sprake. Zaken als toegang tot drinkwater, medische zorg en drie maaltijden per dag moet het COA meteen regelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal