BAL-trainer Varagic interim-coach Oranje: ‘Trots dat ik gevraagd ben’

Radenko Varagic. © Loraine Bodewes

Weert -

De Nederlandse Basketball Bond heeft Radenko Varagic aangesteld als interim-bondscoach van het Nederlands mannenteam. De 49-jarige coach van het Weertse BAL is de opvolger van de Italiaan Maurizio Buscaglia met wie de samenwerking na een teleurstellend verlopen EuroBasket 2022 werd beëindigd.

Redactie

Varagic zal voor het eerst bij de A-selectie op de bank zitten als Oranje in november twee WK-kwalificatiewedstrijden speelt. Ook bij de interlands in februari is hij de bondscoach. Voor de Nederlandse basketballers, die nog zonder zege zijn, is kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 nagenoeg onhaalbaar.

De in Belgrado geboren Varagic werkt sinds 2014 bij BAL, dat aanvankelijk BSW heette. Met BAL won Varagic in 2021 de Basketball Cup, de nationale beker bij de mannen. Hij had in het verleden al Nederlandse jeugdselecties onder zijn hoede.

De coach is vereerd met de aanstelling: „Sinds vorig jaar ben ik officieel Nederlander. Ik ben er trots op dat de NBB mij gevraagd heeft om de komende twee windows bondscoach te worden. In overleg met de bond zullen we het team in de volgende twee vensters verjongen, met als doel nieuwe namen te krijgen voor de volgende kwalificatietoernooien. Hoewel de kans op plaatsing voor het WK zeer klein is, zijn de windows heel belangrijk als voorbereiding voor de EK-kwalificatiewindows die daarna volgen”, wordt hij geciteerd op de website basketball.nl.

 © Loraine Bodewes.

Ook BAL-voorzitter Jeroen van Veen reageert op die site. „We zijn trots dat naast assistent-coach Koen van Gerwen ook Radenko voor de komende twee windows als hoofdcoach van het Nederlands mannenteam is gevraagd. Wij faciliteren dit graag. Het past ook goed in onze visie van talentontwikkeling.”

De NBB werkt aan Masterplan Basketball voor de periode 2023-2032. Het toekomstige profiel van de bondscoach is daar onderdeel van.