Zeeziekte zet streep door titelprolongatie van triatlete Meulenberg

Kyra Meulenberg. © privé

Kona -

Agegrouper Kyra Meulenberg is er op Hawaï niet in geslaagd haar WK-titel op de Ironman te prolongeren. De Geleense (28) werd zeeziek bij het zwemmen, lag lange tijd ver achter en klom door een knappe inhaalrace op de marathon nog naar plek zeven bij de wedstrijd voor amateurs. Bij de mannen werd Ironman Maastricht-winnaar Jardy van den Heuvel twaalfde in zijn klasse.

Tom van der Wilt

De wedstrijd voor niet-profs begon in Kona slecht voor Meulenberg die haar zinnen had gezet op een tweede wereldtitel in 2022. Eerder won ze dit voorjaar de uitgestelde versie van 2021. Maar zicht op titelprolongatie was er nooit. „Ik kon m’n eten bij het zwemmen niet binnenhouden. Ik had last van de golven. Het was mentaal superzwaar. Veel mensen zijn ook uitgestapt. Als ik dat meeneem, ben ik blij met deze plek. Top-3 had gekund, maar winnen niet. De winnares heb ik nog nooit verslagen, maar deed op het laatste WK niet mee.”

Op de marathon, haar sterkste onderdeel, raapte ze de ene na de andere concurrente op. „Maar bij kilometer dertig was al m’n energie wel op. Te weinig eten binnen kunnen houden. Als ik zie dat veel van de meiden die ik op het vorige WK heb verslagen hier niet finishen, dan mag ik niet klagen. Volgend jaar kom ik terug om in Kona te winnen.”

Ook bij de profs was het een slagveld. Van de 53 deelneemsters haalden slechts 33 de finish. De Amerikaanse Chelsea Sodaro kroonde zich in eigen land tot wereldkampioene.