In Duitsland werd in augustus massaal getankt om van korting te profiteren

Veel Limburgers gooiden eind augustus de tank nog even vol in Duitsland. © Ermindo Armino

WIESBADEN -

Duitse tankstations hebben in augustus goede zaken gedaan, terwijl de winkelverkopen bij onze oosterburen juist terugliepen, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

onze verslaggeverBron: ANP

Augustus was de laatste maand dat in Duitsland korting werd gegeven op de accijnzen aan de pomp en het lijkt erop dat veel Duitsers - en ook Nederlanders uit de grensstreek - nog een keer extra hebben getankt om van dat prijsvoordeel te profiteren.

De Duitse regering hief in de maanden juni, juli en augustus minder accijns op de verkoop van brandstoffen. Benzine werd zo 35 cent per liter goedkoper, diesel 17 cent per liter. Door de dreiging van hogere prijzen aan de pomp op 1 september werd in augustus 14 procent meer omgezet door tankstations dan in juli.

Winkels

In alle andere sectoren daalden de winkelverkopen op basis van gelijkblijvende prijzen. Ten opzichte van juli liepen de winkelverkopen met 1,3 procent terug. De prijzen bleven uiteraard niet gelijk door de sterke inflatie. Dat betekende dat Duitsers hoewel ze minder kochten, wel meer kwijt waren. Zonder de correctie voor de gestegen prijzen stegen de uitgaven met 0,1 procent.

Levensmiddelenverkopers zagen de verkopen dalen tot het laagste niveau sinds januari 2017.

Lees ook: Lagere prijzen aan de benzinepomp raken uit beeld door OPEC-besluit

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal