Nobelprijs voor de Vrede naar voorvechters van mensenrechten

Demonstranten voor de Russische ambassade in het Noorse Oslo keren zich met een vredesvlag tegen de oorlog in Oekraïne. © ANP / AFP 

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski uit Belarus, de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Oekraïense mensenrechtenorganisatie Center for Civil Liberties.

Redactie

Dat heeft het Noorse Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt.

Dit jaar maakten 251 personen en 92 organisaties kans op de prestigieuze prijs. De namen zijn niet bekendgemaakt. Zoals elk jaar werd veel gespeculeerd over potentiële kanshebbers. Deskundigen noemden personen die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering. Zo ging bijvoorbeeld de naam van de Oekraïense president Volodimir Zelenski rond.

Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland, voor hun „moedige strijd” voor de vrijheid van meningsuiting in hun thuislanden. Ook onder anderen Barack Obama, Nelson Mandela en Michail Gorbatsjov wonnen de prijs eerder.

Prestigieuze prijs

De winnaar krijgt 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 900.000 euro), een medaille, een diploma en - uiteraard - onmiddellijke wereldwijde aandacht. De prestigieuze prijs voor mensen die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede is de enige Nobelprijs die door een Noors instituut wordt toegekend. De overige Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd.

Het Noorse Nobelcomité maakt de laureaat om 11.00 uur bekend.

Lees ook: Rus veilt Nobelprijs voor ruim 100 miljoen, doneert aan Oekraïne