Rutte en andere grote namen volgende week gehoord over Groningen

 © ANP

 © ANP

thumbnail:  
thumbnail:  

Premier Mark Rutte en vicepremier Wopke Hoekstra moeten volgende week onder ede verklaren over hun rol in het Groningse gasdossier.

Redactie

De parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning onderzoekt, houdt volgende week de laatste openbare verhoren. Daarnaast voelt de commissie Shell-baas Ben van Beurden en NAM-chef Johan Atema aan de tand. Ook oud-ministers Eric Wiebes en Stef Blok worden gehoord, evenals staatssecretaris Hans Vijlbrief, die nu over mijnbouw gaat.

Wiebes en Hoekstra, die maandag worden gehoord, zijn geen onbekenden in de enquêtezaal. Zij werden al eens eerder gehoord over het toeslagenschandaal. Hoekstra wordt gehoord als minister van Financiën in Rutte-III, Wiebes omdat hij tussen 2017 en 2021 als minister van Economische Zaken over het Groningen-dossier ging. De VVD’er was niet altijd geliefd in Groningen, maar besloot wel de gaskraan sneller dicht te draaien.

Shell

Op woensdag wordt Atema gehoord. Hij is sinds 2018 de baas van de NAM. Donderdag zijn misschien wel de meest opvallende verhoren: in de ochtend is de beurt aan Shell-baas Van Beurden, in de middag staat premier Rutte opnieuw onder ede. Ook hij werd al tijdens de flitsenquête over het schandaal met de kinderopvangtoeslag gehoord.