Toegangspassen Tweede Kamer gehackt: gegevens op criminele site

Premier Mark Rutte bij aankomst op het Binnenhof. © ANP / ANP

Door een hack bij het bedrijf ID-ware zijn de gegevens van de toegangspassen van onder andere Tweede Kamerleden gelekt. De data zijn te vinden op een zogeheten leaksite van een criminele groepering.

Redactie

De Telegraaf heeft inzage in een e-mail van de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer waaruit blijkt dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan door onder andere het Nationaal Cyber Security Centrum en de politie.

In een interne e-mail van het hoofd beveiliging aan onder andere Tweede Kamerleden en medewerkers staat dat door de hack persoonsgegeven zijn gelekt. „Er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is er aangifte gedaan bij de politie. Op dit moment vindt er uitgebreid onderzoek plaats”, staat in het bericht.

De Volkskrant meldt dat ID-ware toegangssystemen aan zeker tientallen bedrijven en overheden levert, waaronder de Eerste en Tweede Kamer. Het bedrijf is eind september gehackt door een criminele groepering met de gijzelsoftware ALPHV/BlackCat, zo valt te lezen op hun site op het darkweb. Ook is een grote hoeveelheid data van ID-ware gestolen en online gezet. Onder meer de Politieacademie, ministeries van Justitie en Veiligheid, Defensie, Financiën en Binnenlandse Zaken zijn klant van ID-ware, maar ook ProRail, TNO en Alliander komen in de data voor.

Rijkspassen

Het gaat om persoonlijke gegevens - naam, geboortedatum, pasgegevens - van verschillende organisaties, waaronder houders van Rijkspassen. „De systemen van de Tweede Kamer zelf zijn niet geraakt of gehackt. Ook weten we dat de gelekte informatie niet voldoende is om een pas te maken die toegang geeft tot de gebouwen”, meldt het hoofd beveiliging van de Tweede Kamer.

Als gegevens van individuele Rijkspashouders gelekt zijn, worden zij hier later over geïnformeerd. Hij roept Kamerleden en medewerkers op goed op te letten op verdachte berichten, omdat het risico op phishing bestaat. Andere Rijkspashouders, waaronder parlementair journalisten, hebben nog geen waarschuwingsbericht gekregen. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer volgt dat later mogelijk nog.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal