Aantal positieve coronatests loopt verder op, ook meer doden

Een coronapatiënt wordt behandeld op de verpleegafdeling van het Maastricht UMC.  © ANP

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen blijft snel oplopen. En sinds een paar dagen stijgt het aantal meldingen van sterfgevallen ook snel.

Redactie Bron: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 22.109 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 3158 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 1 augustus. Vergeleken met de week ervoor steeg het aantal bevestigde besmettingen met 43,6 procent. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend kwamen 4060 coronagevallen aan het licht, het hoogste aantal in een dag sinds 27 juli.

De cijfers zijn gebaseerd op de coronatesten die worden uitgevoerd in de teststraten van de GGD’en. Zelftesten thuis worden niet meegerekend. Maar ook uit andere gegevens, zoals de Infectieradar, komt naar voren dat het aantal coronabesmettingen daadwerkelijk toeneemt. De najaarsgolf is begonnen, concludeerde het RIVM dinsdag.

Verdrievoudigd

Het RIVM kreeg in de afgelopen week 42 meldingen dat mensen aan de gevolgen van hun coronabesmetting zijn overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 27 april, ruim vijf maanden geleden. Op woensdag en op vrijdag meldde het RIVM elf sterfgevallen. In een week tijd is het sterftecijfer verdrievoudigd, vorige week vrijdag meldde het RIVM 13 coronadoden in een week tijd.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, neemt ook toe. Het staat nu op het hoogste niveau sinds half juni, namelijk 1,28. Dat betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 128 anderen besmet, die het virus overdragen aan ongeveer 164 anderen. Zij steken vervolgens zo’n 210 mensen aan. Bij elke stap stijgt het aantal nieuwe gevallen, en stijgt de kans dat mensen in contact komen met iemand door wie ze het virus kunnen oplopen.

Steeds drukker

Ziekenhuizen krijgen het steeds drukker met de zorg voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen. Momenteel zijn 962 mensen met corona opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 28 juli. In de afgelopen week steeg de totale bezetting met 266 mensen, met name op de verpleegafdelingen.

De cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maken geen onderscheid tussen mensen die vanwege hun coronaklachten zijn opgenomen en mensen die andere gezondheidskwalen hadden en toevallig ook besmet bleken. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hanteert dat onderscheid wel en ziet daadwerkelijk meer opnames door corona. Het instituut zegt dat de najaarsgolf is begonnen.

Grootste instroom

Doordat het aantal positieve tests stijgt, vooral onder ouderen, belanden steeds meer mensen vanwege corona in het ziekenhuis. In de afgelopen dagen zijn 153 mensen nieuw opgenomen, de grootste instroom sinds 26 juli. Van die 153 belandden elf op de intensive care, het hoogste aantal sinds 22 juli. Eind september waren er minder dan honderd nieuwe opnames in een dag tijd.

Tegenover de nieuwe opnames staan mensen die het ziekenhuis verlaten, door overlijden of doordat ze voldoende zijn opgeknapt. Daardoor is de instroom nooit helemaal gelijk aan de toename van het totale aantal opgenomen patiënten. Momenteel komen er bij de ingang meer patiënten binnen dan er bij de uitgang bedden vrijkomen, en daardoor krijgen ziekenhuizen het steeds drukker.

Lees ook: Coronabesmettingen in Limburg nemen toe, maar op de intensive care is het rustig

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal