Prachtgoal van Vente zet Roda JC op het spoor van prestige-winst tegen VVV

Roda JC viert de tiende seizoenstreffer van Dylan Vente. © bas Quaedvlieg

Kerkrade -

Met een schitterende goal hielp Dylan Vente zijn ploeg over het dode punt heen. Roda JC won de Limburgse prestigestrijd tegen een onmachtig VVV met ruime cijfers: 4-1.

Heel even kwam hij los van de grond. Horizontaal hangend in de lucht, op een meter of twaalf van het doel, landde de uitdraaiende hoekschop van Lennard Daneels precies goed op zijn rechterschoen. In de korte hoek vloog de bal tegen de touwen achter de vergeefs duikende Ennio van der Gouw. Stijlvol. Wonderschoon. Bevrijdend. 2-1 voor Roda.

Robert Klaasen van VVV verwerkt de teleurstelling. © Bas Quaedvlieg

Zelfvertrouwen

Een prachtgoal zoals alleen een spits met het zelfvertrouwen van Dylan Vente hem kan maken, z’n tiende van het seizoen al. Op z’n knieën gleed hij richting de Koempel-tribune om zich te laten bejubelen door de euforische fans. Ook na de aftrap was hij het middelpunt van de feestvreugde. Twee keer trefzeker, twee assists. Goud waard voor Roda. Zo besliste Vente eigenhandig een voor Roda heerlijke en voor VVV behoorlijk frustrerende wedstrijd. Het is een aardig contrast met de afgelopen weken. De Kerkradenaren begonnen uitstekend aan het seizoen, maar de klad kwam erin. Eén zege in de laatste zes wedstrijden is te weinig voor een ploeg met de kwaliteiten van Roda.

In Venlo was het vertrouwen juist groeiende. Ook zonder groots spel pakte de ploeg van Rick Kruys de nodige punten. Voorafgaand aan de strijd tussen de verre buren die allebei zo graag terugwillen naar de eredivisie, stonden ze zelfs een plek hoger dan Roda.

Onmacht

VVV, gesteund door pakweg zeshonderd meegereisde supporters uit Venlo, begon furieus in het Parkstad Limburg Stadion. Terwijl een deel van de dik negenduizend toeschouwers de weg naar de tribunes nog zocht - een nieuw ticketsysteem zorgde voor lange rijen buiten het stadion - sloeg Sven Braken, dit seizoen vaak de gevierde man aan VVV-zijde, al toe uit een hoekschop. Hij kwam het hoogst van iedereen en kopte hard binnen. Het elftal van Kruys werd in het vervolg eigenlijk ook alleen maar gevaarlijk uit standaard situaties, op een kopkans voor Van Rooijen in de allerlaatste minuut na, toen het duel al lang en breed beslist was. Het illustreerde de onmacht van VVV.

Doelman Van der Gouw is kansloos bij de inzet van Vente. 

Opportunistischer

De gasten wisten zich geen raad met het spel van Roda. Streppel had voor de verandering een heel ander spelplan geformeerd. Het vele, inspiratieloze ‘breien’ van de afgelopen weken was ingeruild voor directer spel. Opportunistischer. Met een stuk meer strijd ook. Limbombe, Postema, Vente, ze bleven maar in de diepte sprinten, op zoek naar ruimte achter de VVV-defensie, die de vlugge aanvallers regelmatig kwijt was. Postema kon na een vlotte combinatie geheel vrijstaand de gelijkmaker maken, Limbombe kreeg de bal panklaar op het hoofd gelegd voor de 4-1. Tussendoor was goudhaantje Vente dus tweemaal trefzeker. Streppel vierde het met twee handen in de lucht, de mond wijd opengesperd, hij wilde het weten ook. Kruys staarde roerloos voor zich uit. Met de handen op de rug gevouwen berustte hij in de nederlaag.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal