Zware loting richting EK 2024: Oranje treft Frankrijk

Oranje kent zijn tegenstanders.  © ANP/HH

Het Nederlands elftal moet om zich te plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2024 in Duitsland afrekenen met Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar. Deze vier landen kwamen uit de koker bij de loting in Frankfurt.

Redactie

Er zaten twee absolute toplanden in de tweede pot, Frankrijk en Engeland. De Fransen - kampioen in 1984 en 2000 - werden bij Nederland in groep B geplaatst. Engeland kwam bij Italië terecht, wat een herhaling van de EK-finale van vorig jaar betekent.

De aanwezigheid van Griekenland betekent dat er liefst drie landen in de groep zitten die een Europese titel op hun naam hebben. Het land werd in 2004 verrassend gekroond tot Europa’s beste in Portugal. De voorbije twee edities waren de Grieken echter absent. Ierland deed in 2016 voor het laatst mee, Gibraltar was nog nooit actief op de eindronde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Final Four

Oranje was net als Italië, Kroatië en Spanje vooraf verzekerd van een groep met slechts vijf landen. Dit omdat voor hen komende zomer de Final Four in de Nations League op het programma staat.

De kwalificatiereeks begint in maart 2023 en eindigt in november. De nummers 1 en 2 van de tien poules plaatsen zich voor het EK in Duitsland, dat als gastland automatisch is toegelaten. De laatste drie tickets voor het toernooi worden in maart 2024 verdeeld in de play-offs.

Het EK begint op 14 juni in München, de finale is een maand later (14 juli) in Berlijn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal