Teambaas Horner: ‘Verstappen is van een andere planeet’

Christian Horner en Max Verstappen vieren feest. © ANP/HH

De manier waarop Max Verstappen dit seizoen domineert in de Formule 1, verbaast zelfs zijn teambaas Christian Horner. „Max presteert buitengewoon. Het lijkt alsof hij van een andere planeet komt”, zei de teambaas van Red Bull, die na de door Verstappen gewonnen Grote Prijs van Japan in eerste instantie dacht dat de Limburger nog niet zeker was van de wereldtitel.

Roel Frissen

De Oostenrijkse renstal werd net als vrijwel alle Formule 1-volgers verrast door het feit dat de organisatie toch de volle punten toekende, hoewel slechts iets meer dan de helft van de geplande raceafstand was verreden in de regen.

Geen risico

„We dachten dat we nog 1 punt te kort kwamen”, zei Horner. „We hebben met het idee gespeeld om Max in de slotfase een pitstop te laten maken, zodat hij op nieuwe banden kon proberen de snelste raceronde te rijden. Maar we wisten niet of het Sergio Pérez zou lukken om Charles Leclerc in te halen en we dachten: waarom zouden we met nog vier races te gaan risico nemen voor 1 punt? Pas toen Jenson Button op het podium zei dat Max wereldkampioen was geworden, bleek dat we toch al genoeg punten hadden. Nu willen we ook de wereldtitel bij de constructeurs binnenhalen en ervoor zorgen dat Sergio tweede wordt op het WK.”

Titanengevecht

Verstappen won na een stroeve start van het seizoen twaalf grands prix. Vier races voor het einde is de 25-jarige Limburger al zeker van de titel. „Vorig jaar moest hij er in een titanengevecht met Hamilton zo hard voor werken. Maar na zijn eerste wereldtitel lijkt een last van zijn schouders te zijn gevallen”, aldus Horner.

„Max is in de vorm van zijn leven en heeft zijn niveau dit jaar nog verder opgekrikt. Max rijdt zo volwassen en met zoveel overtuiging. Hij bouwde vandaag in zo’n twintig rondes een voorsprong van ruim 25 seconden op. Een fenomenale prestatie”, aldus de Red Bull-baas, die benadrukte dat de internationale autosportfederatie FIA wat hem betreft de regels voor de puntentelling bij niet volledig afgewerkte races moet verduidelijken in de reglementen. „We dachten dat het vorig jaar na de issues op Spa opgelost was. Maar ik weet bijna zeker dat de regels toch aangepast moeten worden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal