Mathieu van der Poel pakt brons bij WK gravel

Mathieu van der Poel. © ANP/HH

Gianni Vermeersch heeft het eerste WK gravelrijden gewonnen. De Belg reed ruim 5 kilometer voor de finish weg bij zijn Italiaanse medevluchter Daniel Oss en kwam solo over de eindstreep in Cittadella. Mathieu van der Poel moest genoegen nemen met een derde plaats.

Redactie

Vermeersch en Oss gingen zo’n 100 kilometer voor de finish in de aanval. Ze namen snel een voorsprong van 5 minuten. Het peloton met favorieten als Mathieu van der Poel, Greg Van Avermaet, Peter Sagan, Magnus Cort, Zdenek Stybar en Alessandro De Marchi had al snel het nakijken.

Tweede wereldtitel

Vermeersch bezorgde de Belgische wielerfans een tweede wereldtitel in korte tijd. Remko Evenepoel werd twee weken geleden wereldkampioen op de weg. Oss eindigde op 43 seconden als tweede. Van der Poel werd op bijna anderhalve minuut derde. Het parcours van het eerste WK gravelrijden, ruim 190 kilometer lang, leidde de deelnemers over veel onverharde wegen en gravelstroken.

Het eerste wereldkampioenschap gravelrijden was voor Van der Poel zijn eerste optreden sinds hij bij de WK wielrennen in Australië de wegwedstrijd kort na de start verliet, nadat hij een groot deel van de nacht ervoor op het politiebureau had doorgebracht. Dat gebeurde nadat hij twee meisjes die zijn nachtrust verstoorden op de gang van het hotel, hardhandig had terechtgewezen, waarbij een van hen licht gewond was geraakt. De Nederlander van de ploeg Alpecin - Deceuninck moest zich voordat hij Australië mocht verlaten voor de rechter verantwoorden en kreeg een boete van omgerekend 1000 euro wegens mishandeling.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal