Tanks, schijngevechten en losse flodders: de Tweede Wereldoorlog komt tot leven op Eyewitness

De M24 Chaffee tank werd vorige week per dieplader van Beek naar Overloon vervoerd.  © Oorlogsmuseum Overloon

Overloon -

De Tweede Wereldoorlog wordt op 15 en 16 oktober ‘nagespeeld’ op het nieuwe Eyewitness Event bij Oorlogsmuseum Overloon.

Marcel van Lier

De naam van het event is mede gekozen als eerbetoon aan het Eyewitness Museum in Beek dat vorige week voorgoed zijn deuren sloot. Oorlogsmuseum Overloon neemt een deel van de collectie over van het Beekse museum. Een aantal stukken maakt deel uit van de displays tijdens het evenement. Waaronder een Pak 38, een M1 57-mm geschut, en een M24 Chaffee, een lichte Amerikaanse tank die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt. De Pak 38 is een Duits anti-tank kanon en de M1 57-mm een Amerikaans anti-tank kanon. De twee artilleriestukken zullen te vinden zijn in Amerikaanse en Duitse stellingen in het museumpark, de Chaffee tank krijgt alvast een plek in het museum.

Bellen met een veldtelefoon. © Oorlogsmuseum Overloon

Schijngevechten

Tijdens het Eyewitness Event brengen ruim driehonderd re-enactors, afkomstig van zo’n twintig Living History groepen, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Twee keer per dag gaan ze het gevecht met elkaar aan in speciaal georganiseerde Mock Battles (schijngevechten). Compleet met losse flodders, pyrotechniek en legervoertuigen.

Voor kinderen is een speurtocht uitgezet, ze kunnen zich laten schminken, leren marcheren en een parachute-harnas aantrekken. Verder is er een militaria-markt en mogen bezoekers een authentiek wapen uit de oorlog vasthouden.

Kaarten zijn online te koop via de website.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal