Hypotheekrente blijft maar stijgen, markt gunstiger voor senior

 © De Telegraaf

Terwijl de marktrente afgelopen week zowel daalde als steeg, gingen hypotheekrentes maar één kant op: omhoog. Dat maakt de markt steeds minder gunstig voor starters, terwijl senioren vaak hun oude, lagere rente kunnen meenemen bij een verhuizing.

Marlou Visser

Dat concludeert adviesgroep Van Bruggen. Wie nu een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) en de rente 10 jaar vastzet, betaalt gemiddeld 4,25 procent rente. Voor 20 jaar zekerheid betaal je 4,48 procent. Zonder NHG kom je respectievelijk uit op 4,68 procent en 4,91 procent.

Hoge rente

Die hoge rente en de hoge energietarieven maken dat het vooral voor starters lastig blijft om een woning te vinden, ondanks dat het aanbod op de huizenmarkt flink is toegenomen. Hoewel huizenprijzen in het afgelopen kwartaal zijn gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder, moeten zij zowel de hoge hypotheekrente als hoge energieprijzen ophoesten.

Senioren daarentegen kunnen een nieuwe woning vaak deels financieren met overwaarde en mogen in veel gevallen ook hun oude hypotheekrente meeverhuizen. Zij betalen de huidige hoge rente dan alleen over een stuk extra hypotheek als zij dat nog nodig hebben. Soms kunnen senioren die nog een energiecontract met vaste prijzen hebben, dit ook meeverhuizen.

Maandlasten

Van Bruggen illustreert dit met een rekenvoorbeeld, waarbij voor het gemak twee stellen worden gekozen met een bruto jaarinkomen van ieder 40.000 euro. Starters die een huis van 350.000 euro willen financieren met een hypotheek waarvan zij de rente, met NHG, 10 jaar willen vastzetten, komen op een bruto maandlast van 1722 euro. Netto is dat zo’n 1249 euro, oplopend naar 1347 euro in het tiende jaar.

Senioren die een huis van 500.000 euro willen kopen, en daarbij 184.000 euro aan overwaarde meenemen, een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro en een annuïtaire hypotheek van 126.000 euro meenemen, waarvoor nog 13 jaar 3 procent rente is vastgezet, hoeven nog maar voor 90.000 euro een nieuwe hypotheek af te sluiten en betalen alleen daarover de huidige hoge rente. Hun bruto maandlast komt dan uit op 1338 euro, en netto is dat 1034 euro in het eerste jaar, en 1103 euro in het tiende jaar.

Lees ook: Lening duurder bij kant-en-klare woning, starters dupe

Overigens staat niet elke geldverstrekker het toe om de hypotheek met lage rente te verhuizen naar een andere woning.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal