Rivian onderuit op lager Wall Street na grote terugroepactie

De fabriek van Rivian in de Verenigde Staten. © pr

NEW YORK
ANPBron: ANP

De Amerikaanse fabrikant van elektrische voertuigen Rivian – de beoogde partner van VDL Nedcar in Born – ging maandag bijna 8 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Het bedrijf roept bijna al zijn 13.000 voertuigen terug naar de garage vanwege een schroefje dat mogelijk niet goed is aangedraaid.

Onder uitzonderlijke omstandigheden zou de bestuurder daardoor de controle over het stuur kunnen verliezen. Volgens het bedrijf heeft het defect geen ongelukken veroorzaakt en betreft het een voorzorgsmaatregel.

De stemming op Wall Street bleef verder terughoudend na de zware koersverliezen op vrijdag. Die werden veroorzaakt door een sterker dan verwachte banengroei in de Verenigde Staten. De aanhoudende sterke arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank de ruimte om de rente stevig te blijven verhogen om zo de hoge inflatie te beteugelen. Hogere rentes zijn echter ongunstig voor aandelenbeleggingen.

Lees ook: Beoogde partner Nedcar leidt kwartaalverlies van 1,7 miljard dollar, maar geen reden tot paniek bij Rivian

Behalve Rivian stonden ook automakers Ford en General Motors in de schijnwerpers. Zij verloren respectievelijk 7,5 en 5,3 procent na een negatief rapport van UBS. Volgens de analisten van de Zwitserse bank stevent de automarkt snel af op een situatie van een overaanbod van voertuigen. Het advies voor Ford werd verlaagd naar verkopen en de aanbeveling voor GM ging van kopen naar houden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal