FNV: plantenkweker Plantise weigert sociaal plan voor sluiting

Plantjes opkweken in een van de kassen van Plantise. © Plantise

Baarlo/Kessel -

Een overleg tussen vakbonden en de kweker van groenteplantjes Plantise over een sociaal plan is op niets uitgelopen, maakte FNV bekend.

onze verslaggever

Het bedrijf sluit de deuren van alle vier zijn vestigingen, waaronder die in Baarlo en Kessel, en stelt dat er geen geld is voor een sociaal plan. Dit laatste betwijfelt FNV echter. Vorige week werd bekend dat Plantise, een van de grootste plantenkwekers in Nederland, zijn activiteiten staakt omdat de energiekosten te hoog zijn geworden. Het bedrijf heeft vestigingen in onder meer Baarlo en Kessel, telt ruim tweehonderd werknemers in vaste dienst en werkt daarnaast met zo’n vierhonderd uitzendkrachten.

Transitievergoeding

„Ze verschuilen zich achter uitstaande leningen bij de bank. Maar wij hebben grote vraagtekens of er echt geen geld is”, zegt FNV nu. De vakbond gaat het „tot op de bodem uitzoeken” en wil onder meer een gesprek met de bank. Het bedrijf doet volgens de vakbond „geen stap meer voor haar loyale tweehonderd werknemers” dan het wettelijk verplicht is. Zo krijgen alleen de mensen die tot op de laatste dag in dienst zijn een transitievergoeding. „De mensen die nu een andere baan vinden kunnen daarnaar fluiten”, aldus FNV.

Energie

Plantise laat zaadjes uitgroeien tot bijvoorbeeld kleine tomaten-, komkommer- of paprikaplantjes waar telers verder mee produceren. Het bedrijf laat die zaden ontkiemen in de donkerste maanden van het jaar, tussen december en maart, dus is er veel energie nodig. Doordat die kosten vertienvoudigden, kwam het bedrijf in de betalingsproblemen.

Lees ook: Dure energie en hoge lonen dwingen grote plantenkweker te stoppen: tientallen Limburgers verliezen hun baan

Algemeen directeur Marco Vermeulen gaf eerder aan dat hij ervoor koos om het bedrijf „gestructureerd” te beëindigen, zodat werknemers nog gebruik kunnen maken van een transitievergoeding. Bij een faillissement zou dat niet mogelijk zijn geweest. Dinsdag kon hij nog geen inhoudelijke reactie geven op het bericht van FNV.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal