Van nul tot nu Geleen: Nieuw fotoboek over Staatsmijn Maurits met meer dan 220 foto’s en afbeeldingen

Luchtfoto van de Staatsmijn Maurits. © archief Heemkundevereniging Geleen

Geleen -

De belangstelling voor het mijnverleden is de laatste tijd sterk toegenomen. Dat komt niet in de laatste plaats door de aandacht die er de laatste tijd door diverse instanties aan wordt gegeven. Zo ook voor de Staatsmijn Maurits in Geleen.

Ad Hoogenboom - Heemkundevereniging Geleen

Van de huidige generatie hebben veel vaders en/of grootvaders in de mijn gewerkt. Anderen trokken naar de mijnstreek en begonnen een bedrijf omdat zich hier veel arbeiders vestigden. Tijdens de voorbereidingen en uitgave van het boekwerk De Staatsmijn Maurits, ruim 40 jaar steenkolenmijnbouw in Geleen in het voorjaar van 2022 werd al snel duidelijk dat niet alle verzamelde informatie en vooral foto’s konden worden opgenomen.

Nieuwe, onbekende foto’s

Met pijn in het hart heeft auteur Harry Strijkers artikelen weg moeten laten vanwege de te grote overschrijding van het afgesproken aantal bladzijden. Ook het feit dat met name een groot aantal verzamelde foto’s niet werd gepubliceerd deed pijn. Besloten werd om een nieuwe uitgave uit te brengen. Hierbij is de nadruk gelegd om er zo veel mogelijk nieuwe, onbekende foto’s in op te nemen. Gekozen is voor een indeling in onderwerpen die op hun beurt in een chronologische volgorde werden onderverdeeld.

De Staatsmijn Maurits in beeld, zo luidt de titel van het boekwerk, met als ondertitel: een visuele reis door de tijd. De niet geplaatste artikelen in het grote boekwerk over de Staatsmijn Maurits zijn hier als intermezzo’s verspreid geplaatst in dit fotoboek. Op die manier is de informatie hieruit niet verloren gegaan.

Onderwerpen

Het boek verschijnt naar verwachting op 10 december en omvat 128 pagina’s met 227 foto’s en illustraties, waarvan de meeste niet eerder gepubliceerd zijn. De uitgave heeft ook nu weer een harde gelamineerde omslag en vormt daardoor ook een eenheid met het eerder verschenen boek De Staatsmijn Maurits, ruim 40 jaar steenkolenmijnbouw in Geleen. Aan bod komen onder andere de volgende onderwerpen: Aanleg Maurits in een notendop, Hoofdgebouw, Schachten, Installaties, Ondergronds, Steenberg, Overzichten, Gebouwen, Fabrieken, Personeel, Opleiding, Vervoer, Vrije tijd, Gezellenhuizen, Medische zorg, Calamiteiten, Wegen, Bezoeken, Jubilea, Monumenten en het begin van het einde: 1967.

Tot 10 november bedraagt de intekenprijs van het boek 17,95 euro. Daarna is de winkelprijs 19,95 euro. Het boek is te koop via www.heemkunde-geleen.nl of bij de boekhandels in Geleen en Sittard.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal