Van nul tot nu Parkstad: Het verscholen beeld aan de voet van de Wilhelminaberg

Het beeld dat herinnert aan de eerste skibaan op de Wilhelminaberg. © Martin van der Weerden

Landgraaf -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de Wilhelminaberg in Landgraaf. Voordat SnowWorld ontstond met echte sneeuw werd er al eerder wintersport bedreven op de steenberg van Staatsmijn Wilhelmina.

Martin van der Weerden

Nogal achteraf, verscholen in het struikgewas tussen de gedachteniskapel voor de mijnwerkers en SnowWorld, staat amper zichtbaar vanaf het pad langs het mijnspoor een beeld. Van veraf lijkt het op een militair met opgeheven geweer. Maar via omwegen dichterbij gekomen, blijkt het een alpinistische skiër te zijn. Waarschijnlijk een overblijfsel van de eerste skibaan van Sigi Moser. Kennelijk staat het niet in de weg en vond niemand het de moeite waard om het te verplaatsen of simpelweg op te ruimen.

Steenberg

De steenberg is ontstaan uit het afval van de Staatsmijn Wilhelmina, die hier van 1906 tot 1969 gevestigd was. Het was de grootste mijnsteenberg van Nederland met een grondoppervlak van 33 hectare, dat is bijna 50 voetbalvelden. Het hoogste punt lag op 96 meter. Afgraven zou te kostbaar zijn en te veel tijd kosten. Het gebied kreeg een recreatieve functie. De steenberg werd plaatselijk 20 meter verlaagd, waarbij het vrijgekomen materiaal benut werd om de hellingen minder steil te maken.

Sigi Moser

Op de westhelling werd in 1979 een zogenaamde borstelbaan aangelegd. Met plezier denken toenmalige gebruikers aan de unieke sensatie van skiën in eigen omgeving; compleet met stoeltjeslift en poekelpiste. Ach, die gladde zooi. Om de baan skivaardig te maken zat er namelijk een olielaag op. Het initiatief kwam van de voormalige Oostenrijkse topskiër Sigi Moser. Vanwege zijn vergelijkbare skibaan in Brunssum was hij geen onbekende in deze regio.

Uiteindelijk kwam er in 2000 een nieuw complex met een 387 meter lange piste met echte sneeuw. En het beeld dat herinnert aan de eerste skipiste in Landgraaf? Het zou een meer waardige plek moeten krijgen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal