ACM: consument snapt claims bedrijven over CO₂-compensatie niet

 © ANP / EPA

AMSTERDAM
ANP

Consumenten begrijpen veel claims van bedrijven over hoe ze schadelijke uitstoot compenseren niet. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek naar duurzaamheidsclaims bij de aankoop van vliegtickets.

Termen als CO₂-neutraal, CO₂-compensatie en CO₂-reductie roepen veel vragen op. Daarmee ligt volgens de toezichthouder misleiding op de loer.

Steeds meer bedrijven compenseren de CO₂-uitstoot van de producten en diensten die zij verkopen. Volgens de ACM is het belangrijk dat de informatie die zij hierover geven duidelijk is voor consumenten. Een term zoals ‘CO₂-neutraal’ wordt slecht begrepen, concludeert de toezichthouder. Minder dan de helft van de consumenten ziet verschil tussen CO₂-reductie en CO₂-compensatie. Ook denken veel consumenten dat bedrijven hun beloftes niet nakomen. „Misleiding ligt bij het gebruik van vage en onduidelijke termen op de loer. Daar treden wij dan ook tegen op”, verduidelijkt de waakhond.

Lees ook: Green Airlines wilde vliegen en tegelijkertijd het klimaat beter maken: misleidend, vindt de Reclame Code Commissie

Volgens de ACM loont het om claims over CO₂-compensatie kritisch te bekijken. „Er zijn veel aanbieders van projecten voor CO₂-compensatie, de een betrouwbaarder dan de ander. Bovendien betekent het feit dat de CO₂-uitstoot wordt gecompenseerd niet dat alle klimaatschade teniet is gedaan. CO₂-compensatie is dus iets anders dan het verminderen van CO₂-uitstoot, oftewel CO₂-reductie”, aldus de toezichthouder.

Bij de aanschaf van een vliegticket is voor mensen in de meeste gevallen de prijs overigens nog altijd leidend, aldus de ACM. De toezichthouder zal de komende tijd extra letten op het gebruik van misleidende CO₂-claims. De organisatie roept consumenten en bedrijven ook op om misstanden te melden. Het doen van misleidende duurzaamheidsclaims, of ‘greenwashing’, is al bij wet verboden. Evengoed wordt wetgeving hierop verscherpt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal