Veel aanspraak op coronasteun in Zuid-Limburg

Horeca in Roermond. © John Peters

Den Haag / Valkenburg -

Bijna 652.000 bedrijven deden een beroep op minimaal één van de coronasteunmaatregelen. In Valkenburg, Vaals en Maastricht maakte minstens 45 procent van de vestigingen er gebruik van.

ANP

Ruim één op de drie bedrijven in Nederland maakte tijdens de coronacrisis aanspraak op coronasteun, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Vooral bedrijven met tien tot vijftig werknemers vroegen steun aan. Het gaat om 65 procent van deze bedrijven. Van de bedrijven met één werkzaam persoon deed 30 procent beroep op een steunmaatregel.

De meeste bedrijven maakten gebruik van een overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers (Tozo). Ook werd er relatief vaak een beroep gedaan op een regeling voor uitstel van belastingbetaling. Bedrijven in het midden- en kleinbedrijf maakten vooral gebruik van de loonkostenregeling en iets minder van uitstel van belastingbetaling. De verschillende regelingen zijn bedoeld voor verschillende typen bedrijven. Zo was de loonkostenregeling vooral bedoeld voor bedrijven met personeel voor het doorbetalen van hun werknemers, terwijl de Tozo meer gericht was op kleine zelfstandig ondernemers voor hun eigen levensonderhoud. Halverwege dit jaar bedroeg de totale subsidie aan loonkosten en vaste lasten 34 miljard euro.

Het statistiekbureau stelt ook vast dat het gebruik van coronasteunmaatregelen het hoogst is op de Waddeneilanden. Ook springen er een aantal steden in Noord-Holland uit, zoals Amsterdam en Beverwijk. Ook in Valkenburg aan de Geul, Vaals en Maastricht maakten veel bedrijven gebruik van de noodhulp. Het gebruik was het laagst in Rozendaal en Lopik.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal