Kabinet wil huurprijzen drukken met regulering van middenhuur

 © ANP/HH

Huurwoningen moeten fors goedkoper worden door ingrijpen van het kabinet. De verwachting is dat door regulering van de middenhuur ruim 90 procent van de huurwoningen (sociale huur en middenhuur) bij een nieuw huurcontract onder de 1000 euro per maand worden verhuurd.

Redactie

Daarmee wordt het grootste deel van de excessen uit de markt gehaald, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vrijdag heeft het kabinet definitief een klap gegeven op een eerder aangekondigde regulering van de middenhuur. De regulering moet de betaalbaarheid van huren voor middeninkomens verbeteren, redeneert minister De Jonge (Volkshuisvesting).

„De schaarste van nu leidt tot snelle stijging van de huurprijzen met alle excessen van dien”, zegt de CDA-bewindsman. „Daar moeten we vanaf.” Zo komt de grens van de huurprijsbescherming op basis van het woningwaarderingsstelsel (WWS) te liggen bij 187 punten. Dat betekent dat woningen waar nu meer dan 1.000 euro voor wordt gevraagd, terwijl deze op basis van de kwaliteit minder dan 187 punten hebben, bij een nieuw contract in huurprijs naar beneden moeten worden bijgesteld.

Huurders hebben hier baat bij, maar voor sommige verhuurders zal het een bittere pil zijn. Begin 2023 moet de ‘Wet Regulering Middenhuur’ worden gepresenteerd. Dat betekent volgens BZK dat vanaf 2024 bij het afsluiten van een nieuw huurcontract de meeste huurwoningen onder de 1000 euro gaan kosten.

Er klinkt ook kritiek. Sommige investeerders houden de hand op de knip omdat ze door regulering vinden onvoldoende winst te kunnen maken. Bovendien zijn er critici die stellen dat excessen ook op andere manieren al aan te pakken zijn. De Jonge zegt te zoeken naar ‘een goede balans in de vormgeving van de regulering’: „Enerzijds moeten we huurders beschermen tegen te hoge huurprijzen. Anderzijds moeten we zorgen dat er bereidheid blijft om te investeren in nieuwe middenhuurwoningen.”