Vogelgriep op kalkoenbedrijf in Ospel, meer dan 23.000 kalkoenen worden geruimd

Vogelgriep Ospel. © Track’88

Ospel -

Op een kalkoenbedrijf in Ospel is vogelgriep vastgesteld, zo meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zondag. Circa 23.850 kalkoenen zullen worden geruimd om verspreiding te voorkomen.

Redactie

Het gaat om het bedrijf Turkey Farm van Theo en Annemiek Coumans. Eigenaar Theo Coumans, tevens oud-wethouder in Nederweert laat in een korte reactie weten: „Het is verschrikkelijk. Ik word geleefd op dit moment. Zoiets overkomt je.”

Vertegenwoordigers van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) ondersteunen Coumans. Woordvoerder Bart Bosters: We hebben een sociale rol, proberen hem wat rust te geven. Je moet je voorstellen; hij heeft al vanaf half vier vanochtend (zondag, red.) niets meer te zeggen op zijn bedrijf. Hij vindt het verschrikkelijk voor zijn eigen dieren en afschuwelijk voor de bedrijven om hem heen die preventief geruimd moeten worden.”

In een zone van één kilometer rondom het bedrijf liggen nog vijf andere pluimveebedrijven, waarvan er drie leeg staan. De twee overige worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar omliggende bedrijven te voorkomen. Het besmette bedrijf ligt in ‘pluimveedicht gebied’ aldus het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. „Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden”, luidt het bij het ministerie.

Andere pluimveebedrijven

In een zone van 3 kilometer rondom het bedrijf liggen 28 andere pluimveebedrijven. Die worden gescreend op vogelgriep en de komende twee weken intensief gemonitord. In een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen 110 andere bedrijven met pluimvee. In dit gebied geldt per direct een vervoersverbod.

Lees ook: De vogelgriep is niet te stoppen, is Limburg daar wel klaar voor? ‘Als de ganzen overtrekken, houd ik mijn hart vast’

Sinds begin oktober geldt voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten vanwege het hoge aantal besmettingen met vogelgriep. Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat ongeveer 80.000 vleeskuikens op een bedrijf in Friesland geruimd zouden worden, nadat daar vogelgriep werd vastgesteld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal