De rupsendoder: een insect, maar ook een vleesetende paddenstoel

De rupsendoder. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de rupsendoder.

Piet Schuttelaar

Paddenstoelen beleven momenteel hoogtijdagen. En ere wie ere toekomt, kort geleden heb ik van John Leclaire uit Stein een persoonlijke paddenstoelenexcursie gehad in het Steinerbos. John en ik rondden in 2007 samen onze natuurgidsencursus af. Ik bleef me daarna breed oriënteren in de natuur. John verdiepte zich als een mycoloog in de paddenstoelen, inclusief determinatie via microscoop. Hij mag zich wat mij betreft scharen onder de deskundigen. Het was ouderwets struinend genieten.

Er bestaan veel bijzondere paddenstoelen, met even zoveel bijzondere namen. Ik zou er zomaar een vervolgserie over kunnen schrijven. Maar nu even naar de rupsendoder. Er bestaan twee rupsendoders, die niets met elkaar te maken hebben. De één is een insect, een graafwesp: de grote rupsendoder. Deze dankt haar naam aan de grote rupsen die ze ontvoert als voedsel voor haar jongen.

Lees ook: Paddenstoelen, trippen in de herfst: godenspijs of duivelsbrood?

Maar de rupsendoder op de foto, is een paddenstoel, die gedijt op de pop van een vlinder, die onder de grond probeert te evolueren. Hoe werkt dat? Vlinders leggen eitjes, daaruit verschijnen rupsen, die, nadat ze zijn uitgegroeid tot volwassen rupsen, gaan verpoppen. De rups kruipt daartoe soms onder de grond, kan dan besmette schimmeldraden eten en metamorfoseert in een verharde cocon. De schimmeldraden van de paddenstoel groeien in en om de geïnfecteerde pop heen en deze sterft uiteindelijk. Uit die ondergrondse schimmeldraden groeit bovengronds het vruchtlichaam, (de paddenstoel zoals op de foto). Soms jaagt de dood boven en onder de velden en verrijst vervolgens met rode vingers. De natuur kent geen beleefdheden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal